България

Информация

  • Население7351234
  • СтолицаСофия
  • ВалутаЛев (BGN)
  • Телефонен код+359
  • Езикбългарски

Местоположение

България е република, разположена в югоизточната част на Европа, в източната част на Балканския полуостров. Страната е разположена на географски кръстопът между Европа, Азия и Африка. На север, река Дунав е естествена граница с Румъния, а Черно море очертава източната граница на България. На юг границите са с Гърция и Турция, а на запад с Македония и със Сърбия. Цялата територия на България е 110 912 кв.км. Северната граница следи течението на река Дунав и е с дължина 470 км. Към територията на страната принадлежат и 57 големи дунавски острови - Белене, Вардим, Богдан, Близнаци и др. Източната ни граница е изцяло морска и популярна като Българско Черноморие. Южната граница с Турция е 259 км., а с Гърция - 493 км. Западната граница е с Македония и Сърбия и е дълга 506 км. България е страна с изключително разнообразен и благоприятен релеф - има красиви планини, плодородни долини и низини, както и добре разработено туристическо крайбрежие на Черно море. Благоприятният климат на страната, съчетание между средиземноморски и умерен е причина България са е морска туристическа дестинация през лятото и началото на есента и планинска дестинация през зимата и топлите месеци. Изключителен интерес за хора от цял свят предизвиква е уникалния български фолклор, с традиционните български музикални инструменти като гъдулка, гайда (), кавал и тъпан. Традиционната българска кухня с изкушения като сарми, мусака, капама и мн. др няма как да ви остави безразлични. Известното в цял свят българско кисело мляко е един от най-полезните хранителни продукти, а българските ракии и вина са с отлично качество.

Градове в България

София (1 270 284 ж.) е столица и най-голям град на България. Разположена е в полите на планина Витоша и е политическото, културното и финансовото сърце на страната. Други големи градове в България са Пловдив (331 796 ж.), Варна (330 486) - морската столица на държавата, Бургас (197 301)- втори по големина на Черно море, Русе (146 609 ж.), Стара Загора (136 363) и др. България разполага с първокласни морски курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Свети Влас, Лозенец, Албена. Несебър (Старият град е под егидата на ЮНЕСКО) и Созопол са наследници на антични селища, като днес те съчетават модерна туристическа база с голямо и важно историческо наследство. От планинските курорти световно известни са Пампорово, Банско, Боровец, Велинград, последният от които е известен като спа-столицата на Балканите. Термалните извори в България са голям брой, с различен минерален състав и твърде диференцираните лечебни свойства. Те са важна предпоставка за развитие на балнеолечението, като особено голямо балнеоложко значение имат термалните води при Банкя, Велинград, Кюстендил, Сапарева баня, Момин проход, Хисаря и др.

Замъци в България

На територията на България могат да се разгледа доста средновековни крепости. По-голяма част от тях е в Руини. Една от най-важните старини на страната е крепостта Царевец във Велико Търново. Крепост Боженишки Урвич в местността Градището на 3 км южно от село Боженица, община Ботевград е друга интересна крепост в страната. Тя е една от последните български твърдини завладяни от османците. Днес могат да се разгледат останки от ранновизантийска крепост и скална църква. Сред останалите исторически замъци на България са крепост Калето, Асеновата крепост в Асеновград, Белоградчишката крепост, Крепостта Цепина в село Дорково, Крепостта Баба Вида, Самуиловата крепост, Хисаря, който е бил някога главната крепост на бесите, Червенска крепост, Шуменската, Силистренската крепост и още мн. др.

Забележителности в България

Богатата история, благоприятната природа и разнообразен релеф на България са предпоставка страната да има множество културни и природни забележителности, които я правят атрактивна туристическа дестинация. Сред културните забележителности на страната са Мадарският конник, многото погребални и селищни тракийски могили, националният монумент на историческия връх Шипка, Старият град на Пловдив, който е най-древното селище на територията на Европа (4000-3000 г.пр.н.е.), Мелник (най-малкият град в България), историко-архитектурен резерват Боженци, етнографски музей на открито Етъра, Несебър, Жеравна с уникалната си и ценна природа, Созопол, Банско, Широка лъка с музикалните си традиции, Преслав, който е бивша столица, Мадара, Самоков, Трявна, Котел с традиционното занаятчийство, Арбанаси и мн. др. Взаимодействието между различните природни сили е формирало на много места неповторими и уникални релефни форми - причудливите Белоградчишки скали, Побитите камъни край Варна - уникални варовикови колони издялани сякаш от човешка ръка, Скалните мостове в Родопите, Триградското ждрело, Мелнишките пирамиди, Искърският пролом, и д.р. Изключително важни исторически места са античното селище Перперикон в Родопите. Не пропускайте да посетите и Ботаническата градина в Балчик, която може да се похвали с колекцията от 250 вида едри кактуси, разположена на 1 дка площ. Това е втората в Европа подобна колекция след тази в Монако, а гордост на градината е и розариумът.

Езера в България

В България са се образували около 400 езера, но те са с малки размери. Формирани са в циркуси преградени с морени. Често са разположени стъпаловидно и се оттичат едно в друго дават началото на реки. По-известни ледникови езера в Рила са Седемте рилски езера, Мусоленските и др. Най-големите езера у нас са формирани в близост до Черно море. От крайречните езера е запазено само езерото Сребърна, което заради уникалната си флора и фауна е обявено за резерват и е под егидата на ЮНЕСКО. В България има карстови, тектонски и свлачищни езера. Езера с тектонски произход в България са са Скаленското, Купенското, Паничище и Рабишкото(в Западния пред балкан)е най-голямо от тези езера. В страната са обособени 135 района с карстови води които обхващат около 40% от всички подземни води. Най- известни карстови извори у нас са Девненските, Глава Панега, Искрецките извори, Разлог, Клептуза при Велин град и др. България е особено богата на минерални води. Известни са над 600 естествени извора и 400 сондажни находища. Преобладаващата част от езерата (260) са разположени във високопланинския пояс на Рила и Пирин между 1900 и 2400 м височина. България е една от най-богатите на минерални води в Европа. Тя е на трето място по брой минерални извори след Чехия и Испания. Броят на находищата възлиза на около 140 с над 700 минерални извора, повечето от които с изразени лечебни свойства. Важни и ценни в това отношение са Бургаските езера - Атанасовското езеро, Поморийско езеро, Вая (Бургаското езеро), Мандренско езеро, Пода

Паркове в България

В България има три национални парка и 89 резервата и множество защитени местности. Първият резерват в страната е Силкосия в Странджа, създаден през 1933 г. България е на трето място в света по брой на биосферни резервати. Трите Национални парка в България са Пирин, Рила и Централен Балкан с общата площ от 193 049 ха, което е над 1/3 от площта на всички защитени територии в България. Трите парка са едни от най-големите и ценни защитени територии в Европа, в които се опазват естествени екосистеми, рядко срещани на Стария континент. Българските национални паркове разкриват прекрасни възможности за туризъм, научни изследвания и образование. Във всички защитени територии на страната има отлични условия за пешеходен туризъм, велотуризъм, езда, фото лов, наблюдение на диви животни, наблюдение на растения, катерачество, алпинизъм, пещернячество. В крайбрежната зона изключително ценни и защитени са лонгозните гори по реките Камчия, Велека и Ропотамо.

Планини в България

България има високи планини, които обладават разнообразна флора и фауна и предоставят отлични условия за планински туризъм. Най-високата планина е Рила с връх Мусала - 2925 м. В страната има още седем планини, които надвърлят 2000 м. надморска височина и привличат туристи освен с прекрасната си природа и с множество живописни езера. Сред тях са Стара планина (Balkan Mountains) (най-висок връх Ботев - 2376 м), Пирин, Родопи и др. Красотата и близостта й до столицата София правят планината Витоша (най-висок Черни връх - 2290 м.) особено привлекателна за планинарите. Най-просторната планина в България е Стара планина, известна като Балкана. Тя преминава през цялата територия на България от изток на запад и я разделя на две части.

Реки в България

Реките на България се отнасят към България са отнасят към две водосборни области. Черноморската и Егейската (Беломорската). Най-големите реки на страната са Дунав, Марица (Maritsa), Искър, Струма (Struma), Тунджа и др. Река Дунав създава големи възможности за развитие на водния транспорт. Тя е най-големият международен речен път, чрез който България се свързва със страните от Западна и Източна Европа. Това създава условия за оживени търговски връзки с тези страни. Дунавското крайбрежие създава възможност за развитие на редица промишлени отрасли, За регулиране на речният отток у нас са изградени около 2200 различни по размери язовири. Най-многобройни са микроязовирите.

Пещери в България

Голям интерес за туристи и спалеолози са 4260-те пещери. Най-известни сред тях са Леденика, Магурата, Съева дупка, Снежанка, Дяволското гърло и др., повечето от тях са електрифицирани и пригодени за посещения на туристи. Като страна с уникална и разнообразна природа, България може да предложи и вълнуваща обиколка из интересни пещери. Най-известни и красиви са Снежанка, Леденика, Духлата, Бачо Киро, Ухловица и др. Леденика се е образувала край град Враца и е популярна с уникалната си акустика и вълнуващи пещерни образувания. Змееви дупки пък е малка карстова пещера, обявена за природна забележителност край с. Змейово, община Стара Загора. Пещера Бачо Киро в Дряново, на 300 м от Дряновския манастир е с дължина от 4 км. Тя е първата благоустроена и електрофицирана пещера в България - през 1937 г. Задължително е посещението още на пещерите Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Духлата, Магурата, Проходна и т.н.

Църкви в България

България има огромно историческо наследство от старинни църкви и манастири. Отлични примери за това са Боянската църква край София, Ивановските скална църкви край Русе. Важна историческа църква е Храм Св. св. Кирил и Методий в Монтана, който е бивша джамия. Църква Свети Георги в Белоградчик е изградена през 1869 г. на мястото на по-стар храм. Църква Св. Димитър е най-важната атракция на Арбанаси. Храмът е разположен в сегашната централна част на селото, а в него могат да се видят уникални украси и стенописи от през 1621 г. Във всеки голям български град може са се види красив храм. Особено впечатление правят храм Св. Николай във Велико Търново, Св. Николай Мирликийски Чудотворец в Русе, църквата Свети Николай и черквата Света Параскева Петка във Варна. В София е гордостта на България е лицето на храм-паметник Александър Невски - удивително красива и внушителна катедрала със златни куполи. Красиви в столицата са още Руската църква и Синагогата, която впечатлява с размерите си. Особено ценна, красива и също паметник на ЮНЕСКО е Боянската църква край София с нейните уникални стенописи от 1259 г. Тези рисунки се смятат за едни от шедьоврите на европейската средновековна живопис.

Манастири в България

Важни и красиви манастири в България са Рилски манастир, Бачковски манастир, Троянски манастир, Кръстова гора, Басарбовският манастир край Русе и др. Рилският манастир, на около 20 км от град Рила, е най-монументалният манастирски комплекс в България с изключителни архитектурни и художествени качества, оценени от ЮНЕСКО. Основан е през 10 век и до днес той е Духовен център на българите. Уникален по своята същност е и манастирският комплекс на Ивановските скални църкви, на около 20 км от град Русе в рамките на природния парк Русенски Лом. Скален манастирски комплекс Св. Архангел Михаил е с частично запазени църкви, а стенописите в църквата Св. Богородица се тачат като едни от най-значителните постижения на българското средновековно изкуство от 14 в. Друг важен и интересен манастир в България е Бачковският манастир Св. Успение Богородично, разположен в южна България, край Асеновград. Дряновският манастир Св. Архангел Михаил стои на 4 км от Дряново и на 32 км от Велико Търново, в пролома река на Дряновска. Мястото е популярно с разнообразната си красота, съставена от причудливи скални форми, пещери и разнообразен растителен и животински свят.

Водопади в България

Сред красивите водопади на България най-тачен и най-красив е Райското пръскало, образувал се в Стара планина с височина 70 м. Малко известен, но не по-малко очарователен е водопадът Черното пръскало, намиращ се в централна Стара планина, между х. Хубавец и х. Балкански рози, на пътеката от Карлово за х. Васил Левски. На 80 км от София, в Земенската планина може да се види водоскокът Полска Скакавица с 50 м височина. Едни от най-приятните водопади, популярни сред любителите на природни красоти са Крушунски водопад, Боянски водопад край София, Фотинският водопад край Пещера, имащ 3 пада, най-големия от които е около 16 м. Красиви са още Кадемлийският водопад в Централен Балкан, висок около 70 м, водопад Скока край Тетевен с неговата приятна еко-пътека и десетките други природни образувания, които могат да се видят в българските планини.