Иран

Информация

  • Население75330000
  • СтолицаТехеран
  • Валутариал (IR)
  • Телефонен код+98
  • Езикперсийски

Местоположение

Иран се намира в Близкия Изток и е конституционна ислямска република, чиято политическа система е била положена през 1979 г. от конституция, наречена Qanun e Asasi. Името на Персия е променено на "Иран" през 1935 г. Иран заема Иранското плато и граничи със залива на Оман, Персийския залив и Каспийско море, между Ирак и Пакистан. Площта на страната е малко по-голяма от Аляска - обхваща територията 1,648 млн. кв.км. Иран граничи (в км) с Ирак - 1 515, Турция - 454, Азърбайджан - 608, Туркмения - 1080, Афганистан - 855, Пакистан - 905, Армения и има брегова линия с Каспийско море - 315, и Индийския океан (Персийския и Оманския залив) - 1 795 км. Иранското плато е най просторното от пустинните плата в Югозападна Азия, но в страната се включват и части от Арменското плато. Климатът прехожда от континентален в субтропичен и тропичен край Персийския и Оманския залив. Измерват се големи температурни разлики, а валежие са малко. Ако сте решили да посетите Иран, знайте, че това е страна, която може да ви предложи много и разнообразни удоволствия. Иран е наследник на уникалността на персийската култура, дала на света от източните приказки и персийските килими до играта на шах и ориенталските танци. Ако решите да посетите Иран, има някои важни неща, които трябва да спазите. В паспорта ви не трябва да има израелски печати. Алкохолът в страната е забранен и не може да се внася. Не могат да се внасят и български или чужди списания. Въпреки че българските мобилни оператори имат договори с местни оператори, на практика в Техеран няма покритие.

Градове в Иран

Техеран е столица на Иран и най-големият град в Средния Изток. Там е съсредоточена 50%от продукцията на обработващата промишленост. Столицата е най-голям културен и търговски център. Техеран е с население от около 6 400 хил. ж. Други по-големи градове са Захедан (Zahedan), Мешхед (Mashhad) (1 600 хил. ж.), Исфахан (Isfahan) (1 100 хил. ж.), Тебриз (Tabriz)(1 000 хил. ж.), Шираз (Shiraz) (1 000 хил. ж.), Рещ (Rasht), Керманшах (Kerman). Административното деление на страната е на 28 провинции (остани). Исфахан (Esfahan или Isfahan) е център на текстилното производство и черната металургия. Градът е невероятно красив и неслучайно е част от наследството на ЮНЕСКО. В Югозападния район се намират главните находища на нефт и природен газ за страната и е специализиран в животновъдство. Абадан е най-голям град и стопански център за района. Тук има нефтопреработващи предприятия. Шираз пък е известен като градът на цветята и славеите. Известен е с производството на прочутите персийски килими и изработването на сребърни изделия.

Замъци в Иран

В Южен Иран могат да се видят останките на отминалата слава на португалските отбранително замъци, като този на остров Кешме (Qeshme Island). Персеполис (Persepolis) е уникален дворец, издигнат в равнината Марв Дашт (Marv Dasht), в подножието на планината Кух-Рахман (Планината на милосърдието). Уникалното персийско наследство е разположени на 70 км североизточно от град Шираз в Иран. Издигнато е около половин век пр. н.е., а по-късно е унищожен от Александър Велики. Обектът е част от културното наследство на ЮНЕСКО., както и Дворецът Голестан (Golestán Palace/ (Rose Garden) в Техеран. Той е царска сграда и се смята за най-старата постройка в Техеран. Тук може да видите и замъкът Kadžárovci Палас, който е построен през втората половина на 19-ти век, а понастоящем е музей. На 588 км от Техеран, в красив планински район около светилището Зеяратгах (Zeyaratgah) може да се види замъкът Амамоот (Castle of Alamoot).

Забележителности в Иран

Иран е забележителна страна, която предлага много интересни места за посещение - археологически комплекси, старинни градове от древните перси. Годишно страната се посещава от 150 000 туристи. Тук ще откриете и модерни удоволствия в лицето на морските курорти на Каспийско море. Иран предлага на посетителите си древни забележителности, богата култура, превъзходна кухня и много гостоприемни хора. Южната част на страната в Персийския залив е в действителност много красива и интересна. Тук може да усетите португалското влияние, което се усеща в имената на улиците и селищата. Изключително интересно е старинното селище Абянех (Abyaneh), което се намира на 20 км от Натанз (Natanz) при планините Каркаш (Karkas Mountains). Мавзолеят на Олйейту (The Mausoleum of Oljeitu), построен през 14 век, се счита за главният източник на влияние върху архитектурата на Тадж Махал (Taj Mahal). В столицата Техеран има много интересни музеи, дворци и джамии. Няма как да не забележите построения наскоро международен търговски и конгресен център "Милад" с кулата Бордж-е Милад. Смята се, че тази атракция в града ще измести кулата Азади като символ на Техеран.

Езера в Иран

Главните езера в Иран са Дарияче йе Намак (Daryācheh-ye Namak Lake), Орумийе (Lake Urmia/Oroumieh Lake), което е най-голямо в страната. Всъщност най-голямото езеро на Иран е Каспийско море. То е разположен на 4 часа от Техеран и предлага красиво крайбрежие от буйни гори и овощни градини. Има още доста солени езера в Иран, посещението на които си заслужава.

Паркове в Иран

В Иран преобладава пустинна, степна растителност и животински свят. Горите заемат 7 % от територията на страна. Има 11 национални парка, 54 резервата с площ около 7,9 млн. хектара. Само 10%от територията на страната е покрита с гори. Срещат се дъб, бък, желязно дърво и др., а от животните са разпространени антилопи, хиени,над 400 вида птици, над 100 вида змии и др.

Планини в Иран

Територията на Иран заема по-голямата част от Иранското плато, обкръжено от високопланинските системи на Елбурс (Демавенд - 5604 m) и Копетдаг на север и североизток и на Макран и Загрос на юг и югозапад. Голяма част от територията е заета от планини - Загрос (Zagros) и Южно-Иранските планини, Туркмено-Хоросанските планини, Източно-Иранските планини, Арменските планини. Най-високата точка на Иран е в северните части - хребетът Елбрус - вулканът Демавенд (Mount Damavand) - 5 604 м. Платата и високите равнини са в централните райони - пустините Деще Кевир, Деще Лут и др., а по крайбрежието на Персийския и Оманския залив е пустинята Хермсир и част от Месопотамската низина. С голямо стопанско значение е Прикаспийската низина. Теритотията на запад от Ирански Кюрдистан до планината Мекран на изток е заета от планини.

Реки в Иран

Налице в Иран е значително обогата мрежа от реки, повечето от които са сезонно пълноводни. Някои постоянни реки текат от планините Алборз (Alborz) или Загрос (Zagros) до Каспийско море, Персийския залив и Оманско море. Главни реки в Иран са Карун (Karun), Атрек (Atrak), Горган (Gorgan), Арас (Aras). Като цяло обаче Иран е беден на водни ресурси. Най-големите реки се вливат в Персийския залив и Каспийско море.Река Карун е единствената плавателна. По-голям брой водни ресурси са съсредоточени в северозападен Иран.

Пещери в Иран

Няколко забележителни пещери в Иран привличат огромен брой туристи към себе си, предимно заради уникалната си природа. Такава е най-голямата водна пещера в света Али-Садр (Ali-Sadr). Този природен феномен е разположен на 75 км североизточно от град Хамедан (Hamedan), в планината Субаши (Subashi). Уникалните образувания в пещерата блестят в различни нюанси на червено, лилаво, кафяво, зелено и синьо и възхищават с интересните си форми. Една от най-красивите пещери в света е Катале Кхор (Kataleh Khor Cave), разположена 165 км югоизточно от Занян (Zanjan). Входът на пещерата се намира при надморска височина от 2000 м, на планината Сагхизлоо (Saghizloo Mountain). На 50 км югозападно от най-високата точка на Иран - Демавенд (Mount Damavand) може да се посети пещерата Роодафшан (Roodafshan Cave) - най-голямата документирана пещера-гробница в Иран.

Църкви в Иран

Удивителни религиозни паметници могат да се видят из всички краища на Иран. Тук е навярно най-впечатляващата джамия в цяла Азия Масжиди (Masjid-i Jami). В единия край на централния площад в Исфахан е разположена една от най-красивите джамии в света - Емам джамия. Известна като Шахската или Имамската джамия (Masjed-e Emam, Masjed-e Shah), това е най-голямата джамия в Исфахан, разположена в южната част на площада Наш-е Джахан, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. В източния край на площада пък се издига красивата Джамия на шейх Лотфолах (Masjed-e Sheykh Lotfollah). Главна характеристика на столицата Техеран са множеството джамии, църкви и зороастрийски храмове с културно-историческо значение. Тук е джамията Имам Хомейни, която е една от най-старите сгради в Техеран.

Манастири в Иран

Арменските манастири в северната част на Иран са едни от най-новите попълнения в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Удивителният манастирски комплекс Saint Thaddeus monastery е видим от далечно разстояние, заради височината на църквата в него. Известен е още и като Кера Келесе (Kara Kilise).

Водопади в Иран

Няколко красиви водопада в Иран гарантиран приятни моменти сред красивата природа. Такъв например е водопадът Делфард (Dalfard),наричан още голм (Golm), където е построено луксозно вилно селище. Покрай историческият замък Амамоот (Castle of Alamoot) могат да се видят красиви езера, водопади и пещери. Единственият целогодишо пълноводен и най-голям водопад в Иран е Кебоуд (Kaboud-val waterfall). На около 20 км северозападно от Техеран може да видите високият водопад Санган (Sangan Waterfall).