Исландия

Информация

  • Население318452
  • СтолицаРейкявик
  • ВалутаИсландска крона (ISK
  • Телефонен код+354
  • Езикисландски

Местоположение

Исландия се простира на площ 103 000 кв.км на остров Исландия в северната част на Атлантическия океан. Бреговата й линия възлиза на 6070 км. Разположена между Гренландия и Шотландия и на северозапад от Фарьорските острови, Исландия е една от най-интересните и уникални по своята същност страни в Европа. Популярна е със своите термални извори и гейзери, с ледниковите полета, с културния живот на столицата Рейкявик и неповторимата атмосфера на Гренландия. Исландия е единствената страна, която непрекъснато променя границите си заради ледниковите движения. Основана през 1944 г., Република Исландия се присъединява към Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) през 1970 г. и подписва двустранно споразумение за свободна търговия с Европейските общности през 1972 г. През 1994 г. Исландия е напълно интегрирана в единния европейски пазар, когато се присъединява и към Европейското икономическо пространство Според едно проучване, в Исландия живеят най-щастливите хора на света. Ако искате да опитате от кулинарните специалитети на Исландия, пригответе се освен да погалите небцето с някои от най-изисканите рибни ястия, да подложите стомаха си на истинско предизвикателство с хапването на изгнило месо от акула (hakarl). Това е местен деликатес, който престоява 6 месеца заровен в земята, за да може акулското месо да достигне подходящата степен на гнилост. Други предизвикателства са hrutspungur, което представлява сплескани овнешки тестиси, мариновани в млечна саламура, svid – разрязана на две овча глава, поднесена почти сурова или маринована заедно с очите. Опитайте и традиционния исландски сладкиш клейнур, наподобяващ казанлъшка поничка.

Градове в Исландия

Според CNN най-доброто място за посрещане на Коледа е столицата на Исландия - Рейкявик. В града живеят около 108 000 жители, а в превод от староисландски името означава Димен залив. Наименованието идва от многобройните термални извори и гейзери, които изпускат своята пари от всички страни в Рейкявик. Вторият по големина град в Коупавогюр (Kópavogur) с население от около 30 357 жители. В третото по-големина населено място с Исландия, Хапнарфьордюр (Hafnarfjörður) живеят око 25 913 души. Главни пристанища на страната са Рейкявик, Исафьордюр, Акюрейри, Кеблавик, Рьойвархьобън, Сейдисфьордюр. Исландия е най-големият остров в света, възникнал изцяло в резултат на вулканична дейност, подобно на по-известните и големи острови, които я ограждат - Сюртсей (Surtsey), Строхкюр (Strokkur) и Гейсир (Geysir), който е гейзер разположен на около 80 км от столицата на Исландия

Замъци в Исландия

Исландия няма исторически замъци и крепости, нито пък настоящи такива. Единтвеният известен в страната замък е Димуборгир (Dimmuborgir), известен като Тъмния замък. Всъщност това е скална формация от застинали в причудливи форми скали. Районът се намира на 8 км южно от село Reykjahlíð, при езерото Мюватн (Myvatn). Тук има няколко маркирани пешеходни маршрута с различна трудност, паркинг и магазин.

Забележителности в Исландия

Исландия притежава една от най-уникалните природи в Европа. Затова си струва да поемете по някои от многото туристически маршрути, които откриват различни красоти всеки сезон. Подредената столица на Исландия предлага доста интересни за посещение места. Добре е да си купите туристическа карта от Туристическия център на Рейкявик, валидна за 24, 48 или 72 часа. С нея ще имате право на безплатен вход във всички музеи, няколко от геотермалните басейни на столицата, безплатно ползване на интернет и транспортната мрежа на града. Годишно туристическият поток в Исландия е около 150 000 души. Огромна забележителност на страната е спа-комплексът Синята Лагуна (Blue Lagoon), който съчетава в себе си красота и огромна терапевтична мощ. Зимно време в Исландия човек може да види преливащите се жълто, розово, зелено-сините вълнообразни светлини в нощното небе.

Езера в Исландия

Във най-големия парк в Европа Ватнайокул (Vatnajökull) може да се види и най-голямото ледниково езеро в страната – Йокулсарлон (Jokulsarlon), намиращо се в източна Исландия. Ледниковото езеро е разположено на около 60 км източно от Националния парк Skaftafell и почти на 400 км от Рейкявик. Лагуната стои в основата на най-гигантския европейски ледник Ватнайокул. Езерото Lagarfljуt е задължителна спирка преди да стигнете до водопада Хенгифос.

Паркове в Исландия

През 2008 г. Исландия започва грандиозен проект за организирането на най-големия национален парк в Европа - Национален парк Ватнайокул (Vatnajökull National Park), простиращ се на 12 000 кв.км. Първоначално паркът ще обхваща територии, които вече са защитени, като Национален парк Скафтафел (Skaftafell) и Йокулсарглюфур (Jökulsárgljúfur National Parks), пустинята Лонсьорйефи (Lónsöræfi wilderness) и най-големия глетчер в Европа - Ватнайокул (Vatnajökull glacier). Национален парк Йокулсарглюфур (Jokulsargljufur National Park) заема района около течението на река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum), популярно с красивите си водопади.

Планини в Исландия

В Исландия има над 20 активни вулкана, които често изригват. Вулканът Хекла е един от най-активните вулкани през последните години. Преобладават вулканските плата със средна височина 400-800 м. Над тях се издигат многобройни действащи и затихнали вулкани - Хекла, Лаки, Аскя и др. Характерни са горещите минерални извори и гейзери, които достигат рекордната бройка от около 700. Най-висока точка е вулканът Хванадалсхнукюр (Hvannadalshnúkur)(2 119 м) се намира на ледника Вахтнайокутъл.

Реки в Исландия

Река Бланда (Blanda), течаща в югозападна посока от глетчера Хофсьокул (Hofsjökull) е най-голямата река в Исландия, достигаща дължина около 125 км и площ 2 370 кв.км. Река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum) е втората по дължина в Исландия, като започва от ледената шапка Ватнайокул и се вливат след почти 200 км в Северния ледовит океан при Öxarfjörður. Каньонът, който образува реката е един от най-големите и впечатляващите в Исландия. Той достига средно 100 метра дълбочина и 500 метра ширина, а цялата му дължина възлиза на 25 км.

Пещери в Исландия

Под глетчъра Вахтнайокутъл има няколкокилометрова система от пещери с горещи извори, които от т.нар. тип Ледени пещери. Най-голямата пещера в Исландия е Хелнахелир (Hellnahellir). Тя достига дължина от около 50 км и се е образувала в Южна Исландия. Сурчелир (Surtshellir) е магмена пещера, намираща се в Западна Исландия, на около 60 км от селището Боргарнес (Borgarnes). Дълга е риблизително една миля и е най-дългата естествена пещера в страната.

Църкви в Исландия

Една от най-високите исландски сгради, която се намира точно в централната част на Рейкявик е изумителната модерна църква Халгримскирхя (Hallgrímskirkja). Построена през през 1986 г. катедралата в столицата има емблематичната за страната форма на гейзер. Акуреюраркиркя (Akureyrarkirkja) е лютеранска църква в Akureyri, северната част на Исландия, построена през 1940 г. Интерес в Рейкявик буди още Свободната църква (Fríkirkjan í Reykjavík), разположена на езерото Тьорнин (Lake Tjörnin). В западната част на Рейкявик може да се види католическата катедрала Ландакотскикя (Landakotskirkja). Около 1929 г. тя е била най-голямата църква в Исландия.

Манастири в Исландия

По време на Реформацията в Исландия има около 9 манастира. Най-старият и един от двата женски манастира е абатство Киркю (Kirkjubæjar Abbey). В близост до метоха могат да се видят водопадът Систрафос (Systrafoss) (Водопада на сестрите) и на езерото Систраватн (Systravatn). Мункатхвера (Munkaþverа/Munkathvera) е бенедиктински манастир в селището Eyjafjörður. Създаден е около 1155 и е бил премахнат, когато настъпва Реформацията през 1550 г.

Водопади в Исландия

Национален парк Йокулсарглюфур заема района около течението на река Йокулса (Jökulsá á Fjöllum), по която са се образували великолепните водопади Детифос (Dettifoss), Селфос, Хафрагилсфос (Hafragilsfoss). Горната част на каньона в парка Йокулсарглюфур се е образувал водопадът Детифос, който е спряган за един от най-внушителните водопади в цяла Европа. Водният му пад е цели 45 м височина, а ширината на гребена достига 100 м ширина. 27 м по-надолу по течението на река Йокулса се образува следващият красив Водопад – Хафрагилсфос. Нагоре по течението от Детифос може да се види внушителната красота на водопада Селфос, който е само с 10 м по-висок, но много по-широк от всички останали водопади в Национален парк Йокулсарглюфур. Водопадът Скогафос (Skogafoss Waterfall) се счита за един от най-красивите и големи водопади на Исландия. Височината му е около 60 м и се е образувал по течението на река Скогара (Skógará). 118-метровият водопад Хенгифос (Hengifoss) е третият по височина водопад в Исландия.