Pochivka.com»Лаос

Лаос

Информация

  • Население6800000
  • СтолицаВиентян
  • ВалутаКип (LAK)
  • Телефонен код856
  • Езиклао

Местоположение

Лаоската народнодемократична република или накратко Лаос е държава в Югоизточна Азия, граничеща с Мианмар и Китай на северозапад, с Виетнам на изток, с Камбоджа на юг и с Тайланд на запад. Лаос се простира на 236 800 кв.км, от които 232 064 кв.км са суша, а 4 736 кв.км - водна площ. Лаос е страна без излаз на море, северната част на която е непроходима планинска верига с дълбоки долини и дефилета. Тя е една от най-древните държави не само в Азия, но и в цял свят. До 1949 г е била френски протекторат. Днес огромна част жителите изповядват будизъм, но не е малък процента и на местните езически вярвания. Благодарение на слабата заселеност на страната и липсата на изсичане на гори в сравнение с другите страни, са причина за голямото разнообразие от флора и фауна. Лаос е една от 4-те страни специализиране в отглеждането на мак и производството на опиум, Известни като "Златният триъгълник". За да се потопите напълно в културата и атмосферата на Лаос, е нужно да опитате някои от местните блюда, които са силно повлияни от кулинарията на Тайланд и Камбоджа. Навсякъде може да опитате варен на пара лепкав ориз, който се яде с ръка. Най-известното лаоско ястие се казва Ларб (Larb), представляващо пикантна смес от мариновано месо и/или риба, с комбинация от билки и други зелените подправки.
Столица на Лаос е Виентян, а останалите по-големи градове са Луанг Прабанг (Luang Prabang), в централната част на страната, Саваннасхет (Savannakhet), Паксе(Pakse), Муанг Саябури (Muang Xay) и др.
Кралския дворец в Луанг Прабанг се отличава със сравнително скромен, но елегантен външен вид - подарък на династията от колониалната власт. Златният дворец е кралски дворец, построен през 1904 г. за последния крал на Лаос. Този в столицата Виентян Пионерски/Народен дворец на културата, който е подарък от Китай очарова с пищността си, с мроморен площад и пеещи фонтани.
Туризмът в Лаос е слабо развит, но всяка година интересът от страна на туристи нараства. През 2010 г страната е посетена от около 1,876 000 души. Освен многото интригуващи забележителности в столицата Лаос, Луанг Прабанг е изключително място, което с пълна сила ще ви отведе в света на лаоската култура. Може да посетите популярния Нощен пазар, да се потопите в спокойния дух на лаоската култура и бит или пък да разгледате колониална архитектура в Луанг Прабанг. Впечатление прави Триумфалната арка, за която се плаща 3000 кипа ($0.40) за вход, за да се стигне до базар за сувенири. В скоро време се очаква към списъка на ЮНЕСКО да се присъедини и т.нар. Долина на бурканите (Plain of Jars), представляваща мегалитен археологически пейзаж в Лаос. Важна религиозна забележителност на Лаос е паркът на Буда, който представлява разпръснати будистки и индуски статуи по крайбрежието, доминирани от огромна статуя на Буда. Не пропускайте да посетите и светилището Ват Пу (Wat Phu), в подножието на планината Пу Као(Phu Kao), на около 6 км от река Меконг в южен Лаос.
В Лаос има няколко езера, които не се отличават с особени размери. Най-големите сред тях са
Лаос разполага с огромно природно богатство, като около 75% от площта на страната е заета от гъсти тропически гори. Има около 20 резервата с площ около 218 000 хектара. В разнообразният растителен свят се срещат огромен брой орхидеи, има бамбукови гори, който в някои части на страната достига височина 30 метра. В джунглата на Лаос има огромните дървета на джунглата,надвишаващи 60 метра. От животинските видове се срещат слонове, носорози, леопарди, тигри, мечки, крокодили, а от птиците - носорози, папагали и др.
Лаос е предимно планинска страна. На север е платото Сиангкхуанг (Xiangkhoang), с връх Пху Биа (Phou Bia) - 2820 м, на изток - планина Чионгшон, на юг - платото Боловен (Bolaven Plateau).
На юг и запад е ивицата на низината на река Меконг. Меконг и притоците и Тха, Ху, Нгум, Бангхианг са най-големите реки в страната. Влажният сезон в Лаос е от юни до октомври, а реките от басейна на Меконг са пълноводни целогодишно. Меконг формира голяма част от западната граница с Тайланд. На река Меконк се е образувал архипелаг на име Си Па Дон (Si Phan Don), което в буквален превод означава "4000-те острова". В тоз южен край на Лаос имате възможността да наблюдавате застрашените сладководните делфини (Irrawaddy/Pakha). Наблюдението става с лодка край остров на Дон Кон (Don Khon).
Районът Такек (Thakhek) е популярен със своите пещери и водопади. Някои от най-обширните системи за варовикови пещери в Азия могат да бъдат намерени в Лаос. Една от най-впечатляващите е пещерата Конглор (Konglor) в централната част на Лаос, в провинция Khammouane. Тази пещера е удивителна, защото през цялата й дължина от 7,5 км, преминава река и човек може да я разгледа,плавайки с лодка. Този район е и с най-голяма концентрация на варовикови пещери в цял Лаос. Удивителна е и пещерата Tham Pa Fa, където през 2004 г са открити стотици изображения на Буда. Това е само една малка част от многото интригуващи пещери в страната.
Национален символ на Лаос е пагодата Па Тат Луанг (Pha That Luang) във Виентян. Тук има множество древни храмове, които си струва да се посетят. Сред многото религиозни храмове най-важният навярно е така нареченият позлатен храм „Тхат Луанг”. Той е признат за символ на будизма от местните, както и най-важната религиозна сграда за тях. Луанг Прабанг и Ват Пу ((Wat Phu) са двата обектна в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Като бивш кралски град и столица, Днес Луанг Прабанг е запазил по успоредната на Меконг главна улица храмове и манастири.
Храмовете и манастирите в Лаос в повечето случаи са едно. Ако искате да опознаете монашеския живот, трябва да посетите Луанг Прабанг и манастира Ват Сен (Wat Sen).
Интересна атракция на архипелага Си Па Дон е поредицата от бързеи, известни като водопада Коне Папенг (The Khone Phapheng Falls). Някога в този район е построена първата железница на Лаос, а днес останките й са една от атракциите на острова. Друг популярен водопад е Кай Сунг, където желаещите дори могат да се изкъпят. Всъщност най-големият по обем на водната маса водопад в Югоизточна Азия - Коне (Khone Phapeng), се намира в Лаос, на границата с Камбоджа, затова и често може да се срещнат противоречиви информации за местоположението му. Сред по-известните водопади на Лаос са още Тад Пок (Tad Phok), Тад Саепа(Tad Saepha), Тад Самогпанк (Tad Samongphak), Тад Ксай (Tad Xay), Тад Леук(Tad Leuk) и още много други.