Мианмар

Информация

  • Население60280000
  • СтолицаНайпидо
  • Валутакият (MMK)
  • Телефонен код95
  • Езикбирмански

Местоположение

Мианмар е държава, с площ над 670 хиляди кв.км, на 39-то място по територия в Азия. На север граничи с Китай, на изток с Лаос, на югоизток с Тайланд, на запад е Бангладеш, а на северозапад е Индия. Мианмар е разположена в северозападната част на полуостров Индокитай, край Бенгалския залив и Андаманско море. Бреговата ѝ линия с Индийския океан е 1385 км. Военният Държавен съвет на мира и развитието (ДСМР) управлява държавата. Земята на Мианмар е богата на полезни изкопаеми – злато, олово, мед, калай, волфрам, цинк и скъпоценни камъни като сапфири и рубини. Климатът е тропичен, а дневните температури са много разнообразни- януари 13°C до 27°C и през юни 26°C до 34°C. Мианмар има над 2000 км брегова ивица на Индийския океан - Бенгалския залив и Андаманско море. Мианмар е девствена туристическа дестинация - тук рядко може да се срещне интернет, както и телевизия, няма мобилни оператори, но за сметка на това навсякъде битува омиротворението на местните, които живеят природосъобразно и в почит към Буда. Уникалната култура на Мианмар може да се усети в танците, празненствата и почитта към религията. За национално ястие се счита супата Mohinga, която се прави от рибен бульон с ориз и нудли. В закътаните селца на Мианмар все още могат да се видят атрактивните шии на жените жирафи. Дългата шия тук все още се счита за белег за женственост и красота.

Градове в Мианмар

Административна столица на Мианмар е град Найпидо (Naypyidaw), но най-голям е Янгон. Административно деление е 7 национални и 7 административни области. Столицата е млада – основана е през 2005 г. Известни курорти в страната са Баган, Ингле, Патая. Главни пристанища на Мианмар са Басейн, Мандалай, Бамо, Чаук, Янгун, Тавой, Маулмейн, Ситуе. Бивша столица на Мианмар от 1948 г е Янгун, Рангун с около 2,650 млн. жители. Град Мандалай, столицата на Горна Бирма, се намира на 600 км северно от Янгон, по бреговете на река Иревади. Той е вторият по големина град в Мианмар, чието има в превод означава Грозд от скъпоценности. Известен е с неговите традиционни занаяти е важен културен и религиозен център. Мандалай е основан през 1857 г, а е столица между 1857-85 г. Баган е едно от най-старите селища в Мианмар, основано през 850 г. В средните векове е столица на едноименна държава, а днес е голям Будистки религиозен център.

Замъци в Мианмар

Замъкът Каравейк (Karaweik) е една от най-интересните, уникални и луксозни забележителности на Мианмар. Той е удивителен плаващ дворец във формата на лебед и гордост на Янгон. Залата Каравейк, обляна в позлата и украса плава по красивото изкуствено езеро Кандауджи (Kandawgyi Lake). То се намира в източна посока от будистката Шведагон пагода (Shwedagon Pagoda). Кралският дворец на Мандалей е построен от крал Миндон за да пресъздаде връх Меру, който се смята за център на вселената според будистката концепция за света.

Забележителности в Мианмар

Сред най-важните забележителности на Мианмар са многото храмове, будистки комплекси и пагоди, като Шведагон. В Мианмар е и най-големият храмов комплекс в света - Баган. Археологическа и историческа ценност представлява Мраук У (Mrauk U). Намира се в централната източна част на Мианмар, близо до брега. Бил е столица на едноименното кралство между 1433 и 1784 г.

Езера в Мианмар

Езерото Кандауджи (Kandawgyi Lake) е една от най-красивите природни забележителности в Янгон, Мианмар. Очарованието на езерото Кандауджи се допълва от великолепния кралски дворец Карауейк. Красивото езеро се намира в източна посока от популярната историческа забележителност Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda).Езерото Кандауджи е всъщност изкуствено езеро, което се захранва с води от езерото Иня (Inya Lake) посредством поредица от тръби. По крайбрежието на езерото са разпроложени и Зоологическата градина на Янгон (Yangon), Аквариумът, Хотел Нико (Hotel Nikko Royal Lake), който е единственият на Кандауджи, както и болницата Кантхаряр (Kantharyar Hospital). Езерото Инле има размерите на Манхатън и се намира далеч от суматохата на столицата. Езерото е свързано чрез всекидневни полети с Янгон на юг и Мандалай на север. Летището Хехо, обслужващо езерото Инле, е на 45 минути с кола от езерото.

Паркове в Мианмар

Около 70 % от територията на Мианмар са гори - вечнозелени, мусонни, листопадни с ценни дървесни видове, както и савана. Резерватите в Мианмар са с обща площ около 500 000 хектара. Тези гори са най-важния природен ресурс на страната, който се счита за застрашен. Те са съставени от ценни дървесни видове с твърда дървесина – най-вече тиково дърво, застрашено от пълно унищожаване заради прекомерно изсичане с цел износ. По карайбрежията на страната има заливни мангрови гори, а в северните планини – вековни борови гори. Природния парк Кандауджи (Kandawgyi Nature Park) и красивото едноименно езеро са едно от най-популярните места за разходки и за пикници в района на Янгон. По крайбрежието на езерото са разпроложени и Зоологическата градина на Янгон (Yangon), Аквариумът, Хотел Нико (Hotel Nikko Royal Lake), който е единственият на Кандауджи, както и болницата Кантхаряр (Kantharyar Hospital).

Планини в Мианмар

Мианмар има планински релеф в по-голямата част. Планините Аракан Йома са младонагънати планини в Югоизточна Азия, Югозападен Мианмар (Бирма). Те са силно разчленени и имат дължина около 800 км, височина до 3053 м при връх Виктория. Планините са изградени от шисти, пясъчници и кварцити. На запад горите са вечнозелени, а на изток - листопадни тропични гори. На север в Мианмар са крайните южни разклонения на Тибет с най-висок връх Кхакаборази - 5881 м, който е най-високият връх в цяла Югоизточна Азия. На изток са Шанските планини и Шанското плато и на юг - равнината на Иравади.

Реки в Мианмар

Мианмар притежава гъста речна мрежа с пълноводни, плавателни реки. Главни реки в Мианмар са Иравади, Салуин, Чиндуин. Реката Салуин тече в Китай и Мианмар и е гранична между Мианмар и Тайланд. Салуин извира от ледниците в планината Тангла (Тибет), с дължина 3200 км. Иравади на полуостров Индокитай е най-пълноводната в Мианмар. Извира от Тибет, влива се в Андаманско море чрез делта (площ около 30 000 кв.км). Дължината й е 2150 км, с водосборен басейн 430 000 кв.км. Иравади има мусонен режим, с лятно пълноводие и причинява чести катастрофални наводнения. Плавателна на 1100 км от устието (до град Банмо). Нейният главен приток е Чиндуин (ляв). По течението на Иравади е разположен град Мандалай, а в делтата й е морското пристанище Янгун.

Пещери в Мианмар

Край Пиндая (Pindaya) могат да се видят варовиковите пещери Шуе Ю(Shwe U) и Мин Пая (Min Paya), пълни с будистки изображения и рисунки. Пещерите Пиндая имат прекрасен изглед към езерото Пиндая. Изображенията на Буда са направени през вековете от алабастър, тиково дърво, мрамор, тухла, лак и цимент. Подредени са по такъв начин, че да образуват лабиринт през различните пещерни галерии. Докато обикаляте из пещерите, може да попаднете на местни жители и монаси, които медитират. Подобни на тях са пещерите Фарм (Farm Caves) в планината Кайон (Kayon hill). Тук е по-голямата пещера Садан (Saddan Cave).

Църкви в Мианмар

Шведагон Пагода (Shwedagon Pagoda) е уникален будистки храмов комплекс, обсипан в позлата. Разположен на близкия до езерото Кандауджи връх Сингутара (Singuttara Hill) - най-високата точка в Янгон. Шведагон Пагода е най-свещената будистка постройка в Мианмар, защото в нея се съхраняват мощите на четири Буди, както и осем косъма от главата на самия Буда. Според тукашната легенда, Шведагон Пагода е бил построен още преди 2500 г. Баган е голям и важен Будистки религиозен център, с около 2000 култови паметника (повечето от 11-13 в.). Храмът Ананда (11 в.) навярно е най-големият и най-добре запазеният от всички храмове в Паган. Пагодата Швезигон (Shwezigon), построена през през 1084 г. е прототип за много от следващите пагоди в Мианмар. Maha Myat Muni Paya известна просто като Махамуни Пагода е едно от най-светите места за поклонение в Мандалей и второто най-свято в Бирма след Златната скала. Разположена е на 3 км. южно от центъра на града по пътя към Амарапура.

Манастири в Мианмар

Мианмар е първата страна в Югоизточна Азия, където е разпространено учението на Буда. И днес будизмът е основна религия в страната. Будизмът има огромно влияние върху ежедневието на хората, особено чрез будистките храмове, разположени в центъра на всяко село и град. Паган, наричан Баган, се намира на 670 км северно от Янгон в Мианмар и е едно от най-известните свещени места в света. Съставен е от над 2 000 храма, пагоди, ступи и светилища, които са построени през 11 -13 век. Днес Паган се счита за най-големият религиозен будистки комплекс в света. Будисткият манастир Таунг Калат е построен на върха на изгаснал вулкан и е едно от най-красивите места в Бирма. До него се стига по 777 стъпала. Храмът Атумаши се намира близо до Швенадау (Shwenandaw) и на кратко разстояние от Кутодау Пагода. Наричат го още Maha Atulawaiyan Kyaungdawgyi или "Неповторимият манастир". Издигнат е няколко години след провъзгласяването на Мандалей за столица.

Водопади в Мианмар

Има няколко атрактивни и приятни за посещение водопади в Мианмар. Един от най-големите водопади е Бунгтла или Бон Тала (Bungtla or Bon Tala waterfall), намиращ се близо до (Matupi). Мястото на водопада е особено красиво и лесно за достъп, стига да не е сезонът на лятното пълноводие. Бон Тала е съставен от 9 пада. На 70 км От Менделай е град Пян Оо Луен (Pyin Oo Lwin), в района на който има 2 красиви водопада. Единият от тях е Анисакан (Anisakan), а другият - Пуе Каук (Pwe Kauk waterfalls).