Бахрейн

Информация

  • Население1234596
  • СтолицаМанама
  • Валутабахрейнски динар (BH
  • Телефонен код+973
  • Езикарабски

Местоположение

Кралство Бахрейн е островна държава, разположена в Персийския залив, в Югозападна Азия. Страната има обща площ от 665 кв.км, а на 15 август 1971 г страната получава пълна независимост. Бахрейн заема архипелаг от 33 острова, с месторазположение източния бряг на Саудитска Арабия в Персийския залив. Има 5 по-големи - Бахрейн (Bahrain Island), Ум Насан (Umm an Nasan), Мухарак (Muharraq Island), Ситра (Sitrah), Джида (Jiddah) и островите Хавар (Dawar Islands) до бреговете на Катар, както и 34 по-малки безплодни острови в Персийския залив. Бреговата линия общо е 205 км. Най-големият остров - Бахрейн, е свързан с Арабския полуостров (Саудитска Арабия) чрез мост, дълъг 25 км с максимална височина 134 м. Бахрейн е конституционна монархия, начело с емир. Законодателната власт принадлежи на емира и Национално събрание. Икономиката на страната се уповава главно на нефта и газа. Проучените запаси от нефт са около 27 млн. т, газ - 240 млрд. куб. м. В страната има голям нефтопреработващ и нефтохимически комбинат, който преработва 14 млн. т нефт годишно, част от който идва от Саудитска Арабия. Произвежда се около 500 хил. т алуминий годишно. Заедно с нефтените рафинерии, Бахрейн е и голям финансов център, офшорна зона, където има 150 банки. Отглеждат се плодове, грозде, фурми и др. Развити са риболовът и уловът на скариди и бисерни миди. Климатът е тропичен, пустинен, със средни температури - януари 16 Сº, юли-август - 37 Сº. Валежи - около 90 мм.

Градове в Бахрейн

Столица на Бахрейн е Манама (160 хил. ж.). Други големи градове са Мухарак (90 хил. ж.) и Ситра. Административно деление на Бахрейн е на 11 района. Главни пристанища са Манама, Салман и Ситра. Международно летище Бахрейн се намира на о-в Мухарак. The Qal'at al-Bahrain е пристанище и древна столица, която е включена в списъка със Свтовното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно от най-добрите места а посещение в Бахрейн е града-остров Дурат (Durrat Al Bahrain) - изкуствено създадена колаборация от суши.

Замъци в Бахрейн

Крепостта Арад е едина от най-значителните и укрепеи в Бахрейн. Крепостта е построена в стила на ислямските крепости в края на 15-ти и началото на 16 век. Укреплението е реставрирано през 1980 г., а процеса трае три години. За да се запзи историческата автентичност и стойност на крепостта се използват същите материали, от които е била изградена - коралови камъни, вар, дървесина. В Бахрейн обект на ЮНЕСКО е дворецът Кал'ат-ал Бахрейн (Qalat Al Bahrain). Известен като Португалската крепост той е археологически обект, намиращ се в древен пристанищен град, който някога бил столица на цивилизацията Дилмун и служил като крепост на португалците.

Забележителности в Бахрейн

Бахрейн е доста добре развита туристическа дестинация, която може да предложи на посетителите си първокласни условия и обслужване. Годишно тук идват над 8 млн. туристи. Летните месеци са белязани от голяма горещина и висока влажност, което кара повечето туристи да пристигат тук в по-студените месеци ноември–февруари. Сред водещите забележителности в страната спадат Крепостта Арад, Храмовете Барбар, Кал'ат-ал Бахрейн (Португалската крепост), Кралските гробници, Дървото на Живота, Първият петролен кладенец и петролния музей, Пътя на Крал Фахад. Националния исторически музей на Бахрейн предлага артефакти от времето на първите обитатели на тези територии през 9000 г. Една от най-интересните и големи забележителности на Бахрейн е именно Дървото на живота (Саярат ал-Хаяах), което расте в пустинята на около 2 километра от Джебел Дукхан, най-високата точка на Бахрейн. Този 400 годишен мескит (дърво, което се използва за добив на каучук) и се счита за природен феномен, защото стои в средата на безлюдната бахрейнска пустиня на огромно разстояние от други дървета.

Езера в Бахрейн

Бахрейн няма реки, езера и други водни басейни.

Паркове в Бахрейн

Островите Бахрейн са покрити с камениста и пясъчна пустиня, има редки оазиси с финикови палми.

Планини в Бахрейн

По-голямата част от острова е нискоразположена, суха пустиня. Излизането на повърхността на варовик формира ниски хълмисти възвишения, стръмни скали край морето и плитки дефилета. Във вътрешността на острова се намира най-високата му точка, която се извисява на 134 метра надморска височина - връх Джабал ад Дукан (димната планина) (Mountain of Smoke/Jabal ad Dukhan), името на който идва от мъглите, който често го покриват. По-голямата част от нефтените кладенци на Бахрейн са разположени в околността на Джабал ад Дукан.

Пещери в Бахрейн

В района на мистериозното Дърво на живота и най-високата точка в Бахрейн има доста атрактивни пещери, които могат да бъда проучени.

Църкви в Бахрейн

Бахрейн отдавна е място за християнското служение. Най-голямата арабска християнска общност в Залива се намира тук. Църквите тук са доста, като голяма част са католически. В Манама впечатление прави над 50-годишната Катедрала Св. Кристофър (St. Christopher's Cathedral). Храмът на Святото сърце (Sacred Heart Church) е една от двете католически църкви в страната, а другото е Катедралата Дева Мария (St Mary's Indian Orthodox Cathedral). Националната Евангелска църква в Манама датира от края на 19 век, когато християнски медицински мисионери от Американската протестантската църква идват тук. Храмът (Diraz Temple) е една от най-важните старини на Бахрейн. Построен е преди повече от 3000 г, а днес представлява уникален археологически комплекс.

Манастири в Бахрейн

В Бахрейн няма големи манастирски общности.