Украйна

Информация

  • Население45888000
  • СтолицаКиев
  • ВалутаГривня (UAH)
  • Телефонен код+380
  • Езикукраински, руски

Местоположение

Украйна е разположена в югоизточната част на Европа и е втора по големина и население на Стария континент с територия около 604 000 кв.км. разпростира върху югозападната част на Източноевропейската равнина, частично върху Карпатите и частично върху Кримската планина. От север на юг дължината на Украйна е 893 км. От запад на изток на 1316 км. Украйна е разположена в умерени ширини и има излаз към Черно е Азовско море. Геополитическото положение на границата между западните и източнитенароди и култури до голяма степен се е отразило върху историята и съвременното развитие на държавата. Украйна има сухопътна граница с Руската федерация (20665 км), Република Беларус (975 км), Полша (542.5 км), Словакия (98 км), Унгария (1235 км), Румъния (608 км) и Молдова (1194 км). Сложните политически ситуации в близкото минало са оставили силен отпечатък в украинската култура. Малко хора знаят, че традицията за боядисването на великденското яйце е започнала именно в Украйна. Още от началото на 20 век Украйна се смята за "житница на Европа", а освен това е много богата на полезни изкопаеми. Украинската кулинария изкушава с вкусни супи като Борш, рибни ястия, специалитети като пълнена патица и различни тестени печива.

Градове в Украйна

Република Украйна административно е разделена на една автономна република, 24 области и 2 града със специален статут - Киев и Севастопол. Други по-големи градове са Харков (1 800 хил. ж.), Днепропетровск (1 300 хил. ж.), Одеса (1 200 хил. ж.), Донецк (1 150 хил. ж.), Лвов (900 хил. ж.), Запорожие (850 хил. ж.), Мариупол (550 хил. ж.), Луганск (500 хил. ж.). Главни пристанища са Киев, Одеса, Рени, Измаил, Керч, Херсон, Мариупол, Бердянск. Столица на Украйна и неин най-голям град е Киев. Киев е един от най-древните градове в Източна Европа. Смята се, че е основан през 5 век, като условно за година на основаването му е приета 482. Одеса е най-важното и голямо украинско пристанище. Заради красотата наричат Одеса Южната Палмира, заради пъстротата на населението - Черноморския Вавилон, заради архитектурата - Малкия Париж. Южната столица на Украйна е също и неин културен и научен център. Севастопол е град в Южна Украйна, разположен на полуостров Крим, който административно не влиза в пределите на Автономна република Крим. Той е голямо украинско пристанище. Лвов (Lwów) е известен като най-красивия в Украйна. Впечатлява с неговото архитектурно оформление е сбор от многобройни стилове и епохи.

Замъци в Украйна

Сред завладяващите замъци и крепости на Украйна се откроява крепостта Акерман (Akkerman Fortress). Тя е исторически укрепен комплекс на османците, на 80 км от Одеса в Югозападна Украйна. Днес историците със сигурност могат да кажат, че Акерман е била една от най-големите и мощни конструкции между 13-15 век. Каменец-Подилски (Kamianets-Podilskyi) е масивна средновековна крепост, която се намира в едноименния град в Западна Украйна. Замъкът Мукачево, по-известен като замъка Паланок (Palanok Castle) е интересен дворцов комплекс, който се разпростира на площ от 14000 кв.м. Интересно за посещение е малкото, но атрактивно имение на Замъкът Шенборн (Shenborn castle), което се намира в Транскарпатския регион (Transcarpathian region) в Украйна. Курортното градче Алупка (Alupka) е известно с двореца на Воронцов. Построен от английския архитект, този замък представлява екстравагантен смесица от пищен шотландски и нео-мавритански стил. Издигнат е в периода 1828-1846г. за княз Михаил Семьонович Воронцов. В Алушта (Alushta) има останки от византийска отбранителна кула и генуезка крепост.

Забележителности в Украйна

Годишно Украйна се посещава от над 30 млн туристи. Сред различните забелжителности на Киев са т.нар. Златна порта близо до централната част. Това е конструкция, която датира от 1037 г. Известни са още и Киевската опера и Киевският младежки театър. Най - старата къща, направена от кости и кожа на мамут, датираща от 15 000 хиляди години е намерена близо до Киев. Сред забележителностите на Севастопол е Херсонес - древногръцка колония и важна историческа старина на Украйна. Днешната сграда на театъра в Одеса за опера и балет е едно от най-добрите театрални съоръжения в света. За него се говори, че е точно копие на миланската Ла Скала. Не пропускайте Одеските катакомби - подземните лабиринти под града и неговите околности, които се състоят от няколко типа подземни коридори, свързани помежду си. Най-старите елементи на Одеските катакомби са карстови пещери, чиято възраст е над 3,7 млн. години. Сред забележителностите на Лвов е Музеят на Народната архитектура и живот. Разпростиращ се на голямата площ, в комплекса могат да се видят стари дървени стопански постройки, вятърни мелници, църкви, училища.

Езера в Украйна

Територията на Украйна е белязана от приблизително 20 000 езера. В границите на Национален парк Шатский има 23 езера, най-голямото от които е Свитяц (Svityaz). Свитяц е най-дълбокото и най-големото в Украйна. Около 3000 езера в Украйна са разположени предимно в Полиския регион (Polissia region), крайбрежието на Черно море и степния регион на Крим (steppe region of Crimea). Най-големите сладководни езера са Ялпух (Yalpuh).

Паркове в Украйна

Украйна има голямо разнообразие на природни пейзажи и дива природа. Поради тази причина доста области на Украйна са обявени за защитени територии, природни резервати и националните паркове. Национален парк Шатский (Shatskyi) е създаден през 1983 г. Обявен е за биосферен резерват през 2002 г и разполага с огромно богатство от красиви езера. Единственото място в Европа, в което е запазена неразорана степ в първичен естествен вид, е украинския резерват Аскания-Нова (в Херсонска област). Той е и най-стария резерват в Източна Европа. На север от степите са лесостепите, които постепенно се сменят от широколистни гори- дъб, бреза, бук и др. Други защитени райони са резервата Полиски (Poliskyi Reserve) с 22% блата и Национален парк Десняно-Старогутскии (Desnyano-Starogutskyi National Park) е биосферен резерват, създаден през 1999 г.

Планини в Украйна

Релефът на Украйна е предимно равнинен. 95% от сушата са равнини и само 5% са планини. Това са части от Източните Карпати и Кримските планини. Само на юг, на полуостров Крем, над Черно море стръмно се издигат Кримските планини, а на запад се извисяват гористите Украински Карпати, с връх Говерла, 2061 м – най-високата точка на страната. В южната част на Украйна се простират обширните европейски степи, които днес са превърнати в обработваеми земи. В Кримските планини се намира планинският резерват Ялта (Yalta Mountain Forest Reserve), който се простира по протежение на крайбрежието на Черно море.

Реки в Украйна

В Украйна се наброяват около 73 000 реки. Най-голямата река е Днепър - третата по дължина в Европа. Другите големи реки са Дунав, Днистер (Dniester), Днепър (Dnieper), Южен Буг (Southern Bug), Горин, Десна (Desna), Северски Донец (Seversky Donets). Около 160 от реките на Украйна са с дължина над 100 км. Общата дължина на украинските реки възлиза на 248 000 км. Днепър е най-голямата река в Украйна, с обща дължина от 2285 км. От тях 1005 км са на територията на Украйна. тя е и третата най-голяма река в Европа след Волга и Дунав.

Пещери в Украйна

В Украйна са открити над 850 пещери. От тях със свободен достъп за туристи са няколко, сред които се откроява Червената пещера - Кизил Коба - една от най-големите пещери в Европа, изработена във варовик. Пещерните градове на Крим също представляват голям интерес - те са сред паметниците на средновековната история на Крим. В Тернополска област на Украйна, на територията на резервата с карстови пещери в междуречието на Днестър, Серет и Збруч, украински спелеолози са открили най-дългата пещера в света - Музейна.

Църкви в Украйна

Сред най-известните забележителности са в Киев са църквата Света София и известната с украинския бароков стил Свети Андрей. Символ на страната е Киевско-Печорската лавра. Има още две църкви в центъра на града от 11 век, известни със своите катакомби, кулите с камбаните и музейните колекции. Забележителна е църквата Свети Володимир от 19 век. В Лвов не пропускайте Римската Католическа Катедрала, която е една от най-забележителните готически сгради, датираща от края на 14 век, както и Бароковата катедрала. В град Ялта (Yalta) интерес представляват Катедралата Александър Невски.

Манастири в Украйна

Една от най-големите исторически забележителности на украинската столица Киев е Манастирът Свети Михаил и неговите златни куполи, които се вижда от всички краища на града. Той се намира в североизточна посока от катедралата Света София като доминира над пазарната и търговска част на Киев. Друг много важен манастир е Киевско-Печерската лавра (Kiev Pechersk Lavra), издигната през 1015 г над река Днепър. Доминира в южните околности на град Киев, върху два хълма, непосредствено до река Днепър. Този мъжки манастир всъщност е най-големият манастирски комплекс от времената на Киевска Рус, както и духовен център на Украйна. Ежедневно тук се стичат поклонници от цял свят, като след Йерусалим, Киев е вторият в света по значение град за религиозни поклонения за православните християни.

Водопади в Украйна

Украйна е богата на изключително широка гама природни дадености и забележителности, сред които и голяма система от водопади. Сред красивите водопади на Западна Украйна са Камианка (Kamianka waterfall), Русилив (Rusyliv waterfall), Шипит (Shypit waterfall), Маниава (Maniava waterfall), Хук (Huk waterfall) (15 м височина), Ниркив (Nyrkiv (Chervonohorod, Dzhuryn) waterfall) и мн. др. В Карпатските планини на особена популярност сред туристите се радва водопадът Шипот (Shipot). В Крим красива природна забележителност е водопадът Ушан-су (Uchan-su), висок цели 98 м.