Унгария

Информация

  • Население9979000
  • СтолицаБудапеща
  • ВалутаФоринт (HUF)
  • Телефонен код+36
  • Езикунгарски

Местоположение

Унгария е вътрешноконтинентална страна в Централна Европа, без излаз на море. Разпростираща се на площ от 93 030 кв.км Унгария граничи с Австрия, Словакия, Украйна, Румъния, Сърбия, Хърватска и Словения. През Унгария минават важни оживени пътища, магистрали и железопътни линии, които свързват северната част на Европа с големите райони на морския туризъм, каквито са крайбрежията на Черно и Адриатическо море. Магистралата Будапеща-София-Истанбул я прави значителен транзитен център към перспективните туристически райони на Близкия и Средния Изток. Разстоянието от западната до източната граница на Унгария е 520 км., а по посока север-юг е 320 км. Голямо богатство за Унгария са термалните и минералните води. Броят на минералните извори е 450, а денонощният им дебит е 500 000 куб.м. Самата Будапеща е известна с минералните си бани и с естествените топли извори - над 100, някои от които са използвани още в дълбока древност. Сега столицата разполага с 16 басейна с минерална вода и 33 вида лечебници. Унгария е страна с богати традиции, очарователни природни гледки, интересни градове, характерна кухня и гостоприемни хора. Унгарската кухня и вина, гулаша, паприката са сред най-често споменаваните от туристите елементи. Вековната култура и традиции на страната, както и историческите сгради и паметници са отличителна черта на Унгария.

Градове в Унгария

В подножието на Будимските планини се е разположила Будапеща, наречена още "Перлата на Дунава". Счита се, че тя е разположена върху една от най-красивите местности на земята. Втори по големина град в Унгария е Мишколц (Miskolc) (220 хил.д.), намиращ се в северния район, известен с историческите си забележителности. Много от сградите се строени в стил барок, класицизъм, цопф. Известни са винарските центрове и изби в този край - Токай, Егер (Eger), Дьондьош. Дебрецен (Debrecen) (200 хил.д.) е промишлен център със заводи за селскостопански машини, вагони, лагери, лекарства и популярните колбаси дебърцини. Често е наричан още и град на фонтани, бани и паркове. Ежегодишно тук се провежда голям карнавал на цветята. Сегед (Szeged) (170 хил.д.) е разпожложен на река Тиса. През 1879 г. градът е претърпял катастрофално наводнение, като от 6000 сгради са останали само 300. Кечкемет (Kecskemét) (100 хил. д.) е старинен град, наричан често "кайсиевия град" заради големите кайсиеви градини. На 30 км. от Кечкемет е Бугацката пуста. Град Секешфехервар (Székesfehérvár) (100 хил. д.) е древната Алба Регия, която е стара столица на Унгария през 12-13 в. Градът е известен с култовите автобуси Икарус. Печ (Pecs) е петият по големина град в Унгария и се намира близо до границата с Хърватска. Най-големи пристанища в страната са Будапеща, Дунайварош, разположени на река Дунав. В Унгария има 54 балнеолечебни курорта, като най-голям дебит има Хевиз, западно от Балатон

Замъци в Унгария

Туристите не пропускат да видят някои от старините на Будапеща, като знаменития Аквинкум (Aquincum), завещание от най-големия пограничен град-крепост на римската провинция Панония, чиито останки са сега в пределите на Будапеща, в Стара Буда. Изгледът към Буда, включващ Замъка с царския дворец и църквата Матиас, както и хълма Гелерт, са увидителни паметници на световното културно наследство. Замъкът Буда е бил освободен 150-години след турската му окупация през 1686 г. Замъкът Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara), разположен в единия край на градския парк в централната част на столицата, е една от основните туристически забележителности на Унгария. Огромният и красив дворец Естерхаза (Esterháza), издигнат в неповторим рококо стил, се спряга често като "Унгарския Версай". В Печ задължително трябва да се видят средновековните стени. Наблизо е и замъкът Бараня (Baranya Castle). Достолепният замък Егер (Castle of Eger), който е Унгарския епископски дворец (Hungarian Bishop's Palace) е една от главните забележителности на страната. Град с изключително историческо значение е Бенд (Bend) заради ренесансовия замък и цитаделата Вишеград (Visegrád)

Забележителности в Унгария

Унгария има добре развита инфраструктура, което предпоставка страната да се посещава от около 20 000 000 туристи годишно. Столицата на Унгария Будапеща е забележителна с термалните бани, вината, кухнята, традициите, фолклорът, замъците, именията, някои от които са паметници на ЮНЕСКО. Хълмовете на Буда и равните полета на Пеща са разделени от живописните завои на Дунав. Будапеща е била създадена през 1873 г. от сливането на Буда и Обуда на хълмистия западен бряг на Дунав и Пеща на равнинния източен бряг. 30 години преди това е построен първият от 9-те моста Въженият мост, който днес той е символ на града. В старинния град Печ може да се види раннохристиянски некропол (Sopianae), който е включен в списъка на ЮНЕСКО със Световното културно наследство през 2000 г.

Езера в Унгария

Езерата в Унгария са един от най-важните туристически ресурси. Главно място заема огромното езеро Балатон - най-голямото езеро в Средна Европа. Повърхността на Балатон е 598 кв.км, а дълбочината му - 11 м. Дъното му е пясъчно и през юли температурата му достига 27 градуса, което го прави основна туристическа атракция. Цялото крайбрежие на езерото прилича на огромен плаж. Северният бряг е по-разнообразен и е богат на природни и културни забележителности. Особено внимание заслужава полуостров Тихан - едно от най-красивите места на страната. Там са открити находки, свидетелстващи за човешко присъствие преди настаняването на маджарите в Среднодунавската равнина. На североизток от Балатон, по пътя към столицата, се намира езерото Веленце. Откритата му водна повърхност е едва 12 кв.км., останалата част е покрита с тръстика. Някои хора наричат това езеро “Балатон на бедняците”. В северозападните покрайнини на Унгария се намира езерото Фертьо, чиято средна дълбочина е 1 м.

Паркове в Унгария

В Унгария има 10 национални парка, 145 малки природни резервати и 35 защитени местности. Любителите на природата трябва да посетят национални паркове и резервати като Ипой, Тарноц, Вишеградските планини, парковете Бугац и Хортобад (Hortobágy National Park), резервата Геменц, езерата Балатон и Валенце. Освен тях, в Северната средна планина има два резервата, които също засужават внимание. Единият от тях - Бюк, обявен през 1976 г. за национален парк, включва едноименната планина и е обхваща 38 хил. хектара площ. Първият в Унгария национален парк е Хортобад, открит през 1973 г. и заемащ площ от 52000 хектара. Главната цел на парка е да опази останалото от горите на Алфьолд, от екзотиката на някогашната Унгарска пуста. Ловът е добре развит тук. Другият национален парк в Алфьолд е Кишкуншаг (Kiskunság National Park), състоящ се от 6 отдалечени един от друг парцели. В него са запазени някои от дървесните видове, които са били характерни за района преди регулацията на реките, запазени са някои мочурища с оригинална фауна, а има и резерват за птици. Забележителен участък от парка Кишкуншаг е пустата Бугац, където за туристите се предлагат интересни атракции, включващи и конна езда. Ловът и риболовът по езеро Колон са сред основните дейности на туристите. Полуостров Тихан в езерото Балатон също е обявен за Национален парк. Защитена зона е и районът около езерото Фертьо. Друг резерват в Северните средни планини е Агтелек (Aggtelek National Park), обявен за национален парк през 1985 г. и обхващащ площ от 1970 ха. Това е знаменитият карстов участък на тия планини, който е на унгарско-словашката граница.

Планини в Унгария

Унгария е държава с равнинно-хълмист релеф, като преобладават низини, равнини, долини, а също и хълмове и ниски планини. Затова Унгария не е привлекателна дестинация за туристите, които предпочитат планински предизвикателства. На изток от Дунав до границата с Румъния се простира Голямата унгарска низина (Great Hungarian Plain), заемаща повече от половината територия на страната. Онези разклонения на Източните Алпи, които са в унгарските предели, се наричатПодножието на Алпите. Те образуват два планински масива, достигащи до 882 м. надморска височина. Тези планини са покрити с борови и букови гори. Трансдунавската хълмиста покрайнина се простира на юг от Балатон до поречието на река Драва. В северната и част е районът Шомог с относително високите си хълмове, някои от които надминават и 300 м. В южната част на Трансдунавската хълмиста покрайнина се извисява планината Мечек (Mecsek Mountains). На юг от Мечек се намира планината Вилан (Villány Mountains), която някога е била обрасла с гори, а сега обезлесена. Въпреки това този планински район е известен с природните си дадености. Южните и склонове са особено подходящи за лозарство. Произвежданото тук червено вино е едно от най- известните и търсените унгарски вина. От северозападния бряг на Балатон започва другата планинска верига - Трансдунавските средни планини (Transdanubian Mountains). Състои се от шест дяла, най-високият от които е Пилиш (Pilis Mountains) със своите 756 м., следва го Бакон (Bakony) със 713 м. Будимските планини (Buda Mountains) при Будапеща са лесно достъпни, като не надвишават 527 м. Богати са на лечебни води, (около 123), които са естествена предпоставка за развитие на медицински туризъм и балнеология. С голяма интензивност на туристически посещения може да се похвали възвишението Буда поради близостта със столичната агломерация, независимо че най-високият му връх Яношхед е само 529 м. От веригата на Северните средни планини с най-голямо, предимно местно значение са планините Бьоржон (Börzsöny), Матра (Mátra), Бюк (Bükk Mountains) и Земпленските планини (Zemplén Mountains). Планината Матра преди 14-16 млн. години е представлявала вулкан, подобен на Етна. За вулканичния и характер може да се съди и по намерените там източници на лечебни минерални води. Най-високият връх на Матра е Кейкеш (Kékes)(Син похлупак), който е и най-високият връх в Унгария - 1014 м. Тук е устроен един от най-привлекателните курортни комплекси в страната.

Реки в Унгария

Двете най-големи реки в Унгария са Дунав и Тиса (Tisza), а Драва (Dráva) също се тачи като унгарско богатство. Цяла Унгария се простира върху обгърнат от планини басейн и това предопределя многообразния характер на нейната хидросистема. Главния водоем на страната е река Дунав. Дължината на унгарския и участък е само 417 км., но тя играе решаваща роля, най-вече от гледна точка на транспорта на туристи. С най-голяма дължина изцяло в Унгария е река Тиса. За предотвратяване на големите и разливания се изгражда поредица от хидротехнически съоръжения, част от които се използват за развитието на вътрешния туризъм. Река Тиса извира в планината Мармарош (извън пределите на Унгария) и се влива в река Дунав във Войводина. С по-малка дължина и условия за крайречен туризъм се нареждат реките Раба, Зала и Кьорош. Особено живописно е устието на малката река Шио, близо до което се намира гората Геменц. Тя е превърната в резерват заради изключителната си флора и фауна. При Трансдунавските средни планини са се образували грабени (вдлъбнатини), които екзогенните процеси са оформили като причудливи ровове. Тук, по течението на рекичката Цуха, е едно от най- красивите дефилета на страната. Долината на река Дунав, прорязваща масива Бьоржон, представлява най-красивото място на страната, наситено с природни и исторически забележителности.

Пещери в Унгария

Унгария има изключително интересни туристически пещери. В планината Мечек са се образували карстови пещери, които имат силно лечебно въздействие. Будимските пещери са интересни карстови пещери, привличащи много туристи, изследователи или специалисти, които правят изследвания в областта на геологията. В състава на планината Бюк преобладава варовикът, а това е предпоставка за образуването на пещери. В тях са открити следи от първобитни обитатели (например в пещерата Селета (Szeleta Cave)). Проучването на пещерите в планината Бюк започва през 19 в., а в момента тук са известни 400 пещери. Други 2 естествени пещери са Анна (Anna Cave) и Ищван (István Cave). Много от тях представляват привлекателна туристическа атракция, като например пещерата Ищван в околността на курорта Лилафюред. Други пещери са интересни като някогашни обиталища на първобитни хора от каменната ера. В северната част на района на Балатон е благоустроена пещерата Таваш, в която има подземно езеро, оборудвано с лодки за разходка на посетителите.

Църкви в Унгария

Забележителна в Будапеща е базиликата Свети Стефан и неоготическата църква Матиаш (Matthias Church). От 22-те синагоги в Будапеща тази на улица Дохани се откроява със своята неповторимост и се счита за най-голямата в Европа. Заради отличната си акустика тази огромна синагога често се използва за концерти. В Унгария се намира и една от най-големите цървки в Европа - Естергом (Esztergom Basilica), а върхов момент са средновековните руини на базиликата Секешфехервар (Székesfehérvár). В град Сегет в Катедралата (Szeged Cathedral) от 1912 г. може да се види орган с 10 180 тръби. Православната църква, издигната през 1743 г. е известна с ценния си иконостас. В малкото селце Окса (Ócsa) може да се види старинна романска църква. Огромна и внушителна със своите 4 остри кули е Катедралата в Печ. Няма как да не ви направи впечатление и джамията Касим Паша (The Mosque of Pasha Qasim), която днес функционира като католическа църква. В исторически ценният град Сопрон (Sopron) интерес представлява Бившата Бенедиктска църква (Former Benedictine Church).

Манастири в Унгария

Унгария е дом на забележителни религиозни храмове и не по-малко внушителни манастири. Тук се намира второто по териториална големина в света абатство - Панонхалма (Pannonhalma Archabbey), който е част от наследството на Частично запазеното в Тихан (на северния бряг на Балатон) е абатство от 11 в., което е едно от важните свидетелства за ранната история на Унгария. Разположен в централната част на Унгария, на около 70 км западно от Будапеща, може да се види интересния манастирски комплекс Майк (Majk) с неговите барокови къщички. Бенедиктското абатство Як (Benedictne Abbey of Ják) е един от най-изумителните паметници на унгарската архитектура и пластичното изкуство от края на романския период.

Водопади в Унгария

В Унгария няма много високи и големи водопади, но все пак в хълмовете на страната са се образували няколко, които впечатляват с красотата си и са известни сред любителите на природата. Навярно най-известен в водопадът Лилафюред (Lillafüred Waterfall) в планината Бюк. Това е най-високият водопад на Унгария, като се намира близо до пещерата Анна. Сред останалите интересни водопади са Fátyol-vízesés), Ilona-völgyi-vízesés и Ördögmalom-vízesés.