Pochivka.com»Статии и Новини»Острови»Хавайските острови

Хавайските острови

Далеч от географските ширини на България, в Тихия океан, се намират Хавайските острови, известни още като Архипелагът на разкоша. Името съвсем не е преувеличено, тъй като мнозина смятат това божествено кътче за истински рай.

Хавайските острови сформират архипелаг от 24 острова, разпределени в две групи – югоизточни (подветрени) 14 броя и северозападни (наветрени) 10 броя.

Пътуването от Европа до там е продължително, но въпреки това все повече туристи, жадни за истинска ваканция, го предприемат. Туристите, които посещават островите, надхвърлят 5 милиона годишно.

Островната група, която се класифицира като 50-я щат на САЩ, всъщност е открита от английския мореплавател Джеймс Кук през 1788 г. Той ги нарича Сандвичеви острови в чест на лорд Сандвич. През следващите векове островите стават арена на съперничество между английски и американски мисионери.

Хавайските острови са с важно транспортно-географско значение. Островите са разположени на дължина около 3800 км от северозапад на югоизток. Главният остров е Хаваи, дал името на архипелага. Тук се издига конусът на вулкана Мауна Кеа (Бяла планина), чийто връх е най-високата точка на островите – 4205 надморска височина.

Хавайските острови са разделени на четири административни единици: градът и областта Хонолулу, Кауай, Мауи и остров Хавай. Хавайските острови си имат собствена часова зона, която се нарича стандартно Хавайско време. Там няма лятно часове време, което означава, че през топлите месеци островите са с 2 часа назад, в сравнение със западния бряг на САЩ.

В Хавай може да намерите всичко - от тропически сини лагуни, пясъчни плажове, красиви водопади, гъсти гори и спокойни планини, до активни вулкани и дори сняг. Тук можете да почувствате природата, закътани селища, градския живот и оживеното пазаруване.

Произходът на всеки един от островите е необикновен, тъй като всички те представляват върховете на подводен хребет с много действащи вулкани, които са най-високите на земята. Теоретически биха могли да се появят нови острови, а съществуващите да се променят или разширят, да се издигнат или дори да изчезнат.

Едно от магическите места на Хаваите е каньонът Ваймеа на остров Кауаи – според американските индианци е един от двата полюса на положителната енергия на земното кълбо.

Въздухът на този слънчев курорт е просмукан от усещане за пълно безгрижие. И въпреки че времето сякаш е спряло за Хавайските острови, тук всичко си има цена и тя съвсем не е ниска.

Колкото и да се опитвате да се откъснете от комерсиалната част на островите и да се потопите в блаженството на природните красоти, няма как да не се сблъскате с безупречния търговски нюх. Всичко тук е безумно скъпо дори в сравнение с Калифорния или Ню Йорк.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати