Saturday, 23 September [ ]

Вилньов

3.0 1
Вилньов

Освен великолепните и световно известни аплпийски курорти в Бернските Алпи, Швейцария крие интригуващи и не по-малко приятни за посещение места като малкото китно градче Вилньов. Разположен при вливането на река Рона в Женевското езеро (Lake Geneva), в град Вилньов не може да видите значими културно исторически забележителности, но за сметка на това е отлично място за спокойна почивка в близост до Женевското езеро.

Разположението на Вилньов е главната причина за туристическия поток в града. Разположено е по течението на река Рона, която е основен приток на езерото Женева. Реката извира източно от езерото, влива водите си при Вилньов и изтича при Женева.

Тукашния швейцарски кантон е Во (Vaud), а срещу Вилньов стои Ил дьо Пелц (Ile de Peilz). Вилнов е ситуиран в горния северозападен край на езерото, известно локално като Леман (Lac Léman), на 5 км южно от Монтрьо, в подножието на Алпите Во.

Вилньов съществува като населено място от 13 век, а преди него на това място е имало по-ранни келтски и римски поселения. Единственото, което днес напомня за това време е малката романска църква Свети Павел (St-Paul).

Към настоящият момент във Вилньов живеят около 4 500 души. До градчето има лесен достъп с влак, с кола или пък по вода, плавайки по Женевското езеро. Още от средновековието Вилньов е важна транспортна спирка, като играе ключова роля за сухопътния и воден транспорт на стоки между долината на Рона и Вале (Valais) и до Италия.

Туристическият интерес към градчето и района около него започва през първата половина на 19 век, когато природните характеристики на Вилньов са причина хората да го наричат Швейцарската Ревиера (Vaud Riviera). Първият хотел тук е открит през 1837 година. Допълнителен плюс за очарованието на селището са лозовите масиви, които се отглеждат по източния бряг на езерото. И до днес могат да се видят автентичните домове на лозарите още от 17 и 19 век.

Главният градски площад на Вилньов, известен като “Площада на храма” е разположена средновековната романска църква, която запазва оригиналния си външен вид от 12 век, когато е издигната. В близост до жп гарата на градчето може да се види атрактивната фасада на кметството – има квадратна кула с красива каменна арка, а някога сградата се е използвала за болница с параклис.

Вилньов, Швейцария

Една от главните забележителности на Вилньов е и средновековният замък Шийон (Chillon Castle). Този дворец стои красиво на самия бряг на Женевското езеро, съвсем близо до Монтрьо вече около 1000 години, защото е построен през далечната 1160 г.

Велики художници и писатели, като Жан-Жак Русо на Виктор Юго, лорд Байрон са черпили вдхновение за своите творби по време на пребиваването си в този замък на Женевското езеро. Ако имате желание може да се повозите и на тролейбусната линия по крайбрежието между Вилньов и Монтрьо. Построена през далечната 1888 година, това е най-старият тролейбус в Швейцария.

Едно от забавните за туристите места във Вилньов е Фън Планет (Fun Planet) – развлекателен комплекс с картинг, боулинг, билярд, различни електронни игри, стена за катерене, детски кът, дискотека, бар и ресторанти, където може да пробвате някои от специалитетите на местната кухня.

Непременно се разходете из уличките на Вилньов, за да видите тесните тукашни къщички със стари дървени порти, които се нижат по главните улици на града. През две съботи в месеца, на Площад де ла Гаре (Place De La Gare) се провежда битпазар, където може да намерите всевъзможни джунджурии на старо.

Вилньов граничи и с природен резерват Гранжет (Grangette Nature Reserve), световно известен сред орнитолози и любителите на птици като рай за пернатите. Над 260 вида мигриращи птици могат да се видят край Вилньов и Женевското езеро, както и по любимите има горски поляни и оголени скали край водния басейн. От тези 260, 68 вида са гнездящи птици и 180 са прелетни птици.

:
(1 Глас)