Monday, 25 September [ ]

Сeйлъм, Орегон

4.0 4

Сейлъм (Salem) е град, разположен на територията на щата Орегон. Град Сейлъм е столица на щата Орегон и административен център на окръг Марион (Marion County). Градът е разположен в центъра на долината Уиламет (Willamette). Сейлъм се намира покрай река Уиламет.

Населението на града е 154 637 човека. Град Сейлъм е основан през 1842 година. През 1851 година градът става столица на щата Орегон. В Сейлъм се намира университетът Уиламет, както и други престижни учебни заведения.

В древността на територията , където днес е разположен град Сейлъм, са живеели индиански племена. Те наричали тази местност Чекемета (Chekemeta), което означавало на техния език място за срещи и почивка. Методистката мисия, която била основана на това място, била нареченф Чекемета. Древните индиански племена обитавали долината Уиламет още преди десет хиляди години. Те се събирали в местността, която днес е ецнтърът на град Сейлъм, за да създават там своите лагери.

Индианците се прехранвали с риболов и със събиране на плодове и сладки корени. През 1850 година индианците били преместени от тази местност от правителството в индиански резервати.

Първите европейци, които пристигнали в Сейлъм, се озовали в местността през 1812 година. Това били ловци, които събирали кожи, за да ги продават в Астория (Astoria), Орегон.

Не е ясно кой точно е избрал името Сейлъм за града. Смята се обаче, че той е кръстен на Сейлъм, Масачузетс. Много жители на града настоявали да се върне обратно името Чекемета, но това не било прието от общата маса хора. Името Сейлъм идва от семитската дума салам, както и от еврейската шалом, които означават мир.

През 1851 година Сейлъм се превърнал в столица на щата Орегон. През 1857 година Сейлъм бил официално признат за град. Щатът Орегон е притежавал цели три капитолийски сгради в град Сейлъм. Третата, настояща капитолийска сграда е била завършена през 1938 година. Върху купола й се възвишава статуя на пионер, която е покрита със златно покритие и носи името Пионерът на Орегон.

Сейлъм се разраснал като земеделски град. През 1861 година град Сейлъм бил избран за място, където да се провежда всяка година Орегонският панаир. Един от прякорите на града е Черешовият град, тъй като неговата икономика в голяма степен зависи от производството на череши. Първият черешов фестивал е бил проведен в Сейлъм през 1903 година. По време на фестивала се избира Кралица на черешите.

През деветдесетте години на двадесети век Сейлъм става притегателен център за много компании, които се занимават с производство на високотехнологични стоки.

Един от най-големите работодатели на територията на град Сейлъм е Сейлъмската болница, в която работят над две хиляди и седемстотин служители. Сред големите работодатели е и университетът Уиламет. В Сейлъм се намира най-строгият Орегонски затвор.

:
(4 Гласа)