Tuesday, 26 September [ ]

Сарагоса

5.0 1
Сарагоса

Сарагоса (Zaragoza) е град в Испания, който е с население от 783 763 човека. Сарагоса се явява столица на провинция Сарагоса и на автономната област Арагон (Aragon).

Градът е привлекателен за туристите от цял свят, тъй като е известен със своя автентичен фолклор и невероятната си кухня. В Сарагоса има много културни и исторически забележителности.

Историята на града започва преди новата ера, когато на територията му е живяло древното племе Седетани (Sedetani). По-късно император Август (Augustus) основава града, който нарича Цезар Августа (Caesaraugusta). Градът служи за пристан на ветерани от карибските войни.

Градът не е засегнат от упадъка в последните векове на съществуването на Римската империя. Той е превзет от готите през пети век.

В началото на осми век контролът над града е поет от араби, които го наричат Сарагуста (Saraqusta). През 777 година Карл Велики (Charls the Great) се опитал да превземе града, но бил принуден да се оттегли.

От 1018 година в продължение на един век Сарагоса е на практика независима мюсюлманска държава. През първите три десетилетия от този период градът е бил управляван от Бану Туджиби (Banu Tujibi). По-късно той е заменен от Бану Худ (Banu Hud), който сключва съюз с управника на Валенсия срещу Алморавидите (Almoravids).

През 1118 година градът бил превзет от арагонците и се превърнал в столица на кралство Арагон. Следва превземане от Алфонсо Седми (Alfonso VII), владетел на Леон и Кастилия (León and Castile). Той сдал владението на града през 1137 година с условието властта да бъде предадена на Рамон Беренгуер Четвърти (Ramon Berenguer IV).

Сарагоса е сцена на спорното мъченичество на свети Домингито дел Вал (Dominguito del Val), който пеел в хора на базиликата. Реалността на съществуването на свети Домингито дел Вал не е потвърдена, но легендата за неговото убийство, извършено според очевидци от евреи, е било използвано като повод за убийството и обръщането в друга вяра на жители с еврейско потекло.

Град Сарагоса

Сарагоса претърпяла две сериозни обсади по време на войната срещу Наполеон: през 1808 година и през 1809 година. По време на обсадите са загинали над петдесет хиляди човека, които са се опитали да защитят родния си град.

През втората половина на двадесети век населението на Сарагоса рязко се увеличило, след като в района били отворени много фабрики.

Сред паметните събития е пожарът в хотел Короната на Арагон (Corona de Aragón), по време на който загиват осемдесет човека. През 1987 година организацията ETA поема отговорността за бомбен атентат в града, при който загиват единадесет човека, сред тях и деца. Това отприщва вълна от демонстрации.

Сред историческите забележителности на Сарагоса е католическата базилика Нуестра Сеньора дел Пилар (Nuestra Señora del Pilar). Тя е свързана с легенда за началото на християнството в Испания. Според легендата Дева Мария се явила на Свети Джеймс Велики (Saint James the Great). Това събитие се почита всяка година на дванадесети октомври. Празникът продължава девет дни и завършва с фойерверки и процесия на гигантски карнавални фигури.

Друга известна църква в града е катедралата на Свети Салвадор (San Salvador), която е великолепно произведение на архитектурното изкуство. Тя е известна и с името катедралата Сео (Seo) и е ярък пример за готическа архитектура.

Сред известните сгради в града са дворците от шестнадесети век – дворецът на графа на Мората (Morata), както и много други дворци. Сред музеите се откроява музеят на изящните изкуства, където са събрани ценни произведения на изкуството.

Туристите не пропускат да посетят музея на Пабло Гаргало (Pablo Gargallo), където е събрана колекция от невероятни произведения на испански майстори. В сградата редовно се провеждат важни художествени изложби.

:
(1 Глас)