Tuesday, 26 September [ ]

Ика

4.0 2
Лозови масиви в Ика

Град Ика (Ica) е административен център на региона Ика. Градът е една от забележителностите на Перу (Peru) и е известен със своите камъни. Смята се, че градът е основан официално през 1563 година от испански (Spanish) завоевател, макар че преди това е бил обитаван от различни племена. Днес град Ика достига население от над 220 000 души.

Град Ика е смятан за един от основните центрове за производство на вино в страната. Първите лозя в Перу са били създадени около град Ика в края на шестнадесети век от испанските завоеватели.

Производството на вино процъфтявало в град Ика до седемнадесети век, когато Испания изведнъж наложила вето върху износа на перуанско вино, тъй като това подривало икономиката й. Тогава перуанците започнали да произвеждат гроздово бренди, с което също така е известен град Ика. Брендито на перуанците се нарича писко (Pisco) и е традиционна напитка на страната.

През 2007 година градът силно е пострадал от голямото земетресение в Перу. Тогава, по време на вечерната служба, е рухнал параклисът в църквата Ел Сеньор де Лурен (El Senor de Luren). Над четвърт от сградите в града били разрушени по време на голямото земетресение.

На пет километра от град Ика се намира уникалният оазис Уакачина (Huacachina). Той представлява красива лагуна сред високите пясъчни дюни.

Самият град Ика прилича на зелен оазис насред пустинята. Туристите могат да се разходят из лагуната Уакачина с помощта на бъгита, които са пригодени за преминаване през пустинята. Оазисът Уакачина е великолепна гледка, тъй като е истинска наслада за окото и радост за всички фотографи.

Туристите, които пристигат в Ика, се наслаждават на спорта с бъгита в пясъка, известен като сандбординг (sandboarding), и на яздене на коне.

Камъните на Ика

В музея, наречен Камъните на Ика туристите могат да разгледат над единадесет хиляди камъка, които са гравирани с невероятни рисунки. Върху камъните, които са намерени при археологически разкопки, са изобразени различни животни, има изображения на хора, на растения, на Земята, на Вселената и на много други интересни създания и небесни тела. Върху някои от камъни има изображения на породи коне, които са съществували преди сто хиляди години.

Върху камъните от Ика също така са изобразени хора, които гледат през телескоп, както и хирургически интервенции. На някои от камъните дори има изображения на трансплантация на органи.

Върху няколко камъка като в комикс са изобразени сцени от постепенното изваждане на сърце от млад мъж, което се трансплантира на възрастен мъж, явно по-ценен за тогавашното общество. След трансплантацията възрастният мъж се поддържа жив с помощта на куп тръби, които спомагат за изкуственото му дишане.

Според учени, които са посветили живота си на изучаването на камъните от Ика, тези камъни разкриват сцени от живота на цивилизация, която е била доста по-напреднала от нашата.

Някои от камъните са с размер на юмрук, други са доста големи и тежат по стотина килограма.

В близост до град Ика се намира и легендарният град Наска (Nazca), който е известен с гигантските си рисунки на хора и животни, които могат да се видят само от въздуха.

:
(2 Гласа)