Tuesday, 26 September [ ]

Рединг

5.0 4

Град Рединг (Reading) се намира в графство Баркшър, Югоизточна Англия. Той е автономна самоуправляваща се единица. Разположен е в долината на река Темза. Той е един от най-старите градове във Великобритания и е известен по света с древната си история, с многото архитектурни паметници, университета си, представителния футболен отбор, както и с известните личности, живели тук.

Освен всичко изброено до тук Рединг е прочут и като "Световната шопинг столица", тъй като в него има безброй огромни търговски центрове, молове и магазини. Рединг е и градът, в който се говорят най-много езици.

Град Рединг, Англия

Рединг е лесно достъпна туристическа дестинация, тъй като има добре развита пътна инфраструктура. Освен това се намира само на 45 км. от летище Хийтроу и на 65 км. от Лондон.

Днес Рединг е динамичен и проспериращ град с многовековна история, започваща през далечния 8-ми век. През Средновековието той е имал важна икономическа и политическа роля в оформянето на цялата страна. Най-вече това се дължи на създалото се Редингско Абатство, манастир, ползващ се с голямо влияние от Кралския дворец.

От този период са запазени голям брой исторически постройки, църкви и архитектурни паметници. Трудно ще можете да разгледате всички забележителности за едноседмичен престой в града, затова е най-добре да си купите пътеводител и да се насочите към тези архитектурни произведения, които ви интересуват най-много.

Сред най-важните моменти в историята на Рединг, които оказват отрицателно влияние на развиването му, са Английската революция (1642-1651) и Славната революция през 1688 г., която буквално се провежда в самия град.

С изграждането на железопътната мрежа се започва усилена търговия със семена за разсад и се развива бизнеса в пекарните и пивоварните. Днес населението на Рединг се занимава предимно в сектора на информационните технологии, обслужващите дейности, администрацията и застраховането.

Тук са живели голям брой известни личности. Може би най-популярните от тях са писателите Оскар Уайлд и Джейн Остин.

Наскоро след провеждане на проучване за най-търсените шопинг дестинации в Обединеното кралство, излиза класация, според която Рединг е в първите десет най-предпочитани търговски центрове.

Това се дължи на факта, че тук се намират магазини на едни от най-големите марки в модния бизнес, както и на факта, че търговските комплекси са изникнали на всеки ъгъл. За превръщането му в "Световна търговска столица" значение има най-вече стратегическото му разположение, тъй като се намира в близост до столицата на Англия и само на половин час път от Оксфорд.

След направено изследване в Редингските училища се установява, че заради огромният брой имигранти, в тях се говори на 127 различни езика и така той става известен като града, в който се говорят най-много езици. В него живеят 233 000 души, които ако не знаеха английски, трудно биха могли да си комуникират. Наред с немски, испански и френски, в Рединг се говори и на различни китайски и африкански диалекти.

За футболните запалянковци Рединг представлява особен интерес като туристическа дестинация. Тук е разположен стадион "Мадейски Стейдиъм", който е официалният стадион на известният ФК Рединг.

Той е кръстен на името на председателя на футболния отбор- Джон Мадейски. Специално за гостите на Рединг са предвидени едночасови разходки из тайните кътчета на стадиона, на които ще можете да разберете и много за историята и провелите се състезания на отбора.

:
(4 Гласа)