Tuesday, 26 September [ ]

Гимараеш

5.0 2
Гимараеш

Град Гимараеш се намира в област Миню, Северозападна Португалия. Това е старата столица на страната, известна като "люлката на Поругалия", защото тук се ражда през 1110 г. станалият впоследствие крал Алфонсо Енрике Завоевателя, който е основател на Кралство Португалия. Градът е с много богати традиции и минало, и историческия му център е включен през 2001 г. в списъка на ЮНЕСКО за Световно наследство.

Днес Гимараеш е населяван от около 160 000 души и е известен като града с едно от най-младото население в Европа, тъй като половината от обитателите му са на възраст под 30 години.

Като туристическа дестинация той е популярен най-вече с красивите средновековни сгради в центъра на града, със своята забележителна кухня и не на последно място с това, че е относително евтина туристическа спирка, която в същото време предлага необходимия комфорт на своите гости.

Гимараеш в Португалия

През 2012 г. Гимараеш е избран за европейска столица на културата, в която вековното наследство е съчетано със съвременната творческа активност на жителите му. Като обект на новата евопейска столица на културата Гимараеш предлага на своите гости както средновековни, така и модерни архитектурни постройки. Ето само част от неговите забележителности:

- Замък Гимараеш, в който през 12 в. е роден Алфонсо Енрикеш, основател на Португалия. Той е изграден в романски стил и се вижда отдалеч, тъй като е построен върху хълм. Издигнат е като защитна крепост през 968 г., която да пази града от нашествията на викингите и норманите. Днес се смята за едно от съвременните седем чудеса на Португалия;

Град Гимараеш

- Дворецът на херцозите на Браганса, датиращ от 15 в.;

- Площад Da Oliveira, на който се намира една от най-популярните църкви в града- Igreja de Nossa Senhora da Oliveira. Разхождайки се по него ще усетите наистина древната красота на града;

- Платформата на изкуствата Plataforma das Artes, която показва шедьоври на съвременното изкуство. Тя е на специална почит по време на годината, в която Гимараеш е културна столица на Европа;

Гимараеш Гледка

- Разходка сред някои от лозарските райони, като най-известно е лозарското имение Casa de Sezim, което разполага с хотелска част. То има стари традиции за производство на бяло вино и собствениците предлагат обиколки на имението, включващи и дегустация на тяхното вино.

За любителите на природата е интересно да се научи, че тук се намира планина Пеня, която е любимо място за разходки на местното население. До нея можете да стигнете с лифт и да погледнете отгоре прелестната гледка, откриваща се към Гимараеш.

Повечето посетители на Гимараеш идват тук поне за една седмица, за да могат да пробват и местната кухня и нейните специалитети. Градът предлага множество уютни ресторанти, в които можете да си поръчате всякакви морски ястия, придружени от прекрасното местно вино.

За любителите на по-тежките храни кухнята предлага и свински джолан, сготвен по уникална рецепта с дреболии. За вегетарианците също има добри предложения, включващи безброй салати от винаги пресни продукти.

Гимараеш е прекрасна туристическа дестинация ежегодно. През зимата температурите рядко падат под 0 градуса по Целзий, а през лятото рядко надхвърлят 40 градуса. Средната температура през летните месеци е около 25 градуса.

:
(2 Гласа)