Tuesday, 26 September [ ]

Куернавака

5.0 2
Куернавака

Град Куернавака (Cuernavaca), известен и като Градът на вечната пролет, е столица на щат Морелос, Мексико. Той е едно от любимите места за отдих на столичаните, тъй като се намира само на 45. мин. път от Мексико Сити. От края на миналия век става популярен и сред чужденците, които са привлечени от приятните климатични условия и зеленината в града.

Куернавака възниква като град преди около 3200 години, когато олмеките, първите обитатели на Мексико, се заселват около района на днешния археологически обект Гуалупита. Името на града идва от местните индиански племена, които на езика нахуатъл го кръщават Cuauhnáhuac, което в превод означава "място, заобиколено от дървета".

С идването на първите испански колонизатори името се променя, тъй като не могли да произнасят тази дума. Така Cuauhnáhuac се изменя на Cuernavaca, което идва от испанските думи cuerna и vaca и ако решим да го превеждаме, ще означава, че слънчевият град всъщност е Рог на крава.

Днес градът е населяван от около 360 000 души. Голяма част от населението му е опознало красотата на града през периода 1960-1980 г. Още ацтеките са открили прекрасните му средногодишни температури, които през деня са около 25-31 градуса по Целзий, а през нощта между 12 и 18 градуса. Те са го наричали своята лятна резиденция, но са го ползвали за отдих целогодишно. Името Град на вечната пролет идва от германския пътешественик и географ Александър фон Хумболт, който е впечатлен от благоприятния му климат.

Градът е много популярен сред столичаните, тъй като се намира в близост до Мексико Сити. Голяма част от тях имат летни вили и използват всеки удобен момент да избягат от шума на столицата. Много от хората, които някога са си построили вили, вече са се преместили да живеят за постоянно в Куернавака, искайки да избягат от забързания начин на живот и престъпността в столицата.

Особено голяма роля изиграва и земетресението от 1985 г. в Мексико Сити, което подплашва столичаните да търсят по-сигурно място за живот. Много от жителите на Куернавака продължават да работят в столицата и всеки ден изминават разстоянието от 85 км. между работното си място и дома.

Куернавака, Мексико

Куернавака е известен и с това, че е любимо място на богаташите, които са привлечени от топлия климат и зеленината му. Почти във всяка вила има изграден басейн, поради което му излиза и прякора Бевърли Хилс на Мексико. Има и много чужденци, които веднъж открили тази перла на Латинска Америка са се заселили за постоянно тук. Друг фактор са и многото чуждестранни студенти, които идват тук, за да изучават езика.

Днес Куернавака е сред най-посещаваните мексикански курорти. Туристите, както и гражданите на Мексико, живеещи в други градове, са привлечени най-вече от приятни климат и забавлението, които превръщат града в идеално място за пълноценна почивка на слънце.

Изградени са множество спа центрове, тенис кортове и голф игрища, множество басейни с атракции, приятни заведения и всичко това е потънало сред живописни гористи и тревни площи, които са изключително добре поддържани от управляващите. Ако сте почитатели на водните спортове, като гмуркане, каране на водни ски, кайтове и сърфове, тук ще имате възможност на спокойствие да се отдадете на любимите си занимания. Предлагат се и коннна езда, лов и риболов.

:
(2 Гласа)