Tuesday, 26 September [ ]

Хаен

4.0 3
Хаен

Макар и не всеки да е чувал за испанския град Хаен (Jaén), той е сред най-посещаваните градове в Андалусия. Жителите му се гордеят в многовековната история на града, а всички испанци зная, че целия район е пълен с интересни паметници на културата и архитектурни забележителности. Не може да не се спомене и факта, че в близост до Хаен се намира и най-големият природен парк на Испания.

Хаен е един от най-старите градове в Испания, тъй като земите са били населявани още преди около 2500 години. Първоначално градът бил кръстен Aurgi по името на картагенския лагер, намиращ се тук. С идването на римляните започва и разцветът на Хаен. Благодарение на плодородната земя и сребърните мини градът бързо забогатява. През 74 г. по времето на император Веспасиан Хаен получава статут на град и е кръстен EXICHEM.

в началото на 8 в. градът е завладян от арабите, които веднага сменят името му на Heen, откъдето произлиза и сегашното му название. Тогава започва голямо строителство, включващо дворци и джамии. Именно в ерата на халифата Хаен е укрепен и са построени някои от най-хубавите сгради.

През 1246 г. градът вече е християнски и приема католическата вяра. Мюсюлманското население е принудено да го напусне завинаги.

Основна забележителност в Хаен е крепостта Санта Каталина, построена върху скала. Тя символизира борбите, водени между християни и мавританци и предлага невероятно красива гледка към целия град.

Ако се разходите из стария център на града ще видите многобройни църкви, сред които по-голям интерес предизвиква църквата, посветена на Мария Магдалена. Тя е построена през 12 в. и е най-старата църква в града.

Хаен Испания

Ако разполагате с достатъчно време можете да посетите и църквата на Сан Андре, която също е със забележителен интериор и екстериор. В града се намира и първият кармелитски манастир, посветен на Св. Тереза. В него се съхранява прочутия ръкопис "Canitco Espiritual", написан от Сан Хуан де ла Крус.

Особено атрактивен е действащият и днес манастир на Св. Клер. Той е дом на францискански монахини, които са известни в околността с вкусните сладкиши, които приготвят. Можете да го посетите в неделя и да пробвате лично домашно приготвените пресни кифлички.

Природата около град Хаен не може да бъде объркана с тази около другите испански градове. Сиво-кафявите хълмове са засадени със стройни редици от маслинови дръвчета. Оглеждането им по тези земи е още от древността, тъй като климатът е изключително подходящ за тях. Тук се произвежда един от най-хубавите зехтини.

Можете да посетите и най-големият природен резерват на страната, който се разпростира на площ от 200 000 хектара. В него ще видите над 1300 вида растения, като 24 от тях могат да бъдат видени само тук. Местната природа е толкова изумителна, че няма как да разберете, че се намирате в средиземноморска Андалусия, а по-скоро ще решите, че сте някъде в северните географски ширини.

Можете да посетите Хаен по всяко време на годината, но е добре да си отделите поне една седмица, за да можете на спокойствие да разгледате както многобройните забележителности на града, така и невероятна му природа.

:
(3 Гласа)