Река Нил

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Река Нил През Кайро

Река Нил (Nile) е царицата на реките по света. Със своята дължина от 6650 километра Нил автоматично се счита за най-дългата река на нашата планета. Тя протича в северната част на Африка, като води своето начало от двата главни източника - езерата Виктория в Уганда, наричано често и Бели Нил, както и Тана в Етиопия, известно и като Сини Нил. Хилядите километри, които изминава по течението си Нил я водят към Средиземно море, където тя се влива.

Преди това обаче Нил преминава и през най-голямата пустиня на Земята – Сахара. С пълно право може да се каже, че Нил е животворната сила на тези африкански територии. Историческото и значение ни връща хилядолетия назад, когато в делтата на Нил се заражда, развива, процъфтява и умира една от най-великите цивилизации – тази на Древен Египет.

В самото си начало, от източната част на Екваториална Африка започва Бели Нил, а Сини Нил - от Абисинските планини. Едва зародил се, Нил тръгва като съвсем малка река. Първоизточникът на африканската река става известен едва в средата на 19. Век, когато през 1858 г. Джон Хенинг Спик – участник в експедицията на Р. Ф. Бартон, предприел самостоятелно пътешествие.

Именно той, пръв от европейците достигнал езерото Виктория в Централна Африка и разкрил мистиката, че Виктория е началото на Бели Нил. От град Хартум до Кайро долината на река Нил е дълга само около 20 километра. Ако се погледне отгоре, тя наподобява дълъг оазис. И до ден днешен животът, стопанството в Египет са изцяло зависими от течението на река Нил. Освен за напояване, водите на Нил са единственият източник на питейна вода в Египет.

Благодарение на реката по тези африкански земи се отглеждат около 2/5 от земеделската продукция на Египет. На север от град Кайро се простира делтата на Нил. Огромна и впечатляваща, тя се разпростира на значителните 22 000 кв. километра площ. Именно тук са съсредоточени около 3/5 от обработваемите площи на Египет, които са най-плодородните земи в района.

Още от древните египтяните тачели Нил като божи дар, защото в крайна сметка най-дългата река в света е всъщност причината за възникването и формирането на египетската цивилизация.

Река Нил

През епохата на неолита, многобройни племена се настаняват в пределите на нилската долина, в желанието си да избягат от безпощадната пустиня и изсъхването и на последните речни корита. Спрямо Нил се определяло и разположението на племената, които придобиват първите земеделски навици и започват да се развиват през VI хил.пр.н.е.

Тогава и в продължение на още 2 хил. години VI – IV хил.пр.н.е. археологически находки от късните неолитни култури, свидетелстват за уседнал живот. Земеделието, риболовът и животновъдство, както и лов и събирачество са първите занаяти и професии, които се усвояват от местните благодарение най-вече на течението на Нил. Тук се полагат основите на занаятчийството и началото на производството на метала. През следващата додинастичната епоха река Нил също е майка на живота в тази африканска територия.

Започва началото на египетската цивилизация и империя, която оформя сърцевината си именно спрямо течението на Нил. Сред великите градове по това време, които се оформят по крайбрежието на Нил са Кайро, Александрия, Порт Саид, Луксор, Хартум и Джуба. Историята помни само два случая, в които река Нил е замръзвала. Единият е през 829 година, а другият - 1010 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
512
410
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати