Горното езеро

13.10.2010
Дулут в Минесота и горното езеро

Горното езеро (Lake Superior) е най-голямото от Големите езера на Северна Америка, както и най-голямото сладководно езеро в света по площ, ако не броим Каспийско море. Водният обем на Голямото езеро е толкова огромен, че би бил достатъчен да напълни всички останали езера в групата – Мичигън, Хюрън, Ери и Онтарио, плюс още две допълнителни езера, като предпоследното по големина – Ери. Със своите 12 100 км3 обем Горното езеро се нарежда на трето място в света по водна вместимост.

На север границите на Горното езеро стигат до Онтарио в Канада и Минесота в САЩ. В южна посока остават границите с щатите Уисконсин и Мичиган в САЩ. Горното езеро се е образувало от топенето на ледовете преди около 4000 години, като днес се намира на 183, 5 метра надморска височина. Общата площ на този гигантски воден басейн възлиза на 82 400 кв. километра. По отношение на дълбочината, Горното езеро отново е рекордьор сред останалите – максималната му дълбочина е цели 406 метра (при средна - 147 метра), което логична предполага то да е и най-студеното езеро на Северна Америка.

Максималната дължина на Горното езеро възлиза на 563 километра, а на дължина най-много стига до 257 километра. На тази площ се събира толкова голямо количество вода, че то е достатъчно да покрие площта на Северна и Южна Америка с вода около 30 см. Бреговата линия на този гигантски воден басейн възлиза на 4387 километра, включително и островите.

Фар на горното езеро

Горното езеро замръзва между декември и април. Най-важните пристанища по него са Ашланд, Маркет, Дюлут в САЩ; Тъндър Бей в Канада. Чистите сладководни води на езерото са причина и за не малкото Национални паркове и защитени територии около езерото. Сред тях са "Айл Роял" (на едноименен остров, част от САЩ), "Пукаскуа", който се намира в Канада.

Хората Оджибе (Ojibwe) наричат Голямото езеро Гичигами (Gichigami), което се превежда като "голямата вода". Първите френски изследователи, които достигнали до бреговете на това огромно вътрешно море посредством река Отава и езерото Хюрън, кръщават езерото Горното през 17-ти век. По време на френския режим водният басейн е бил познат и под името е също "Lac Tracy". След стъпването на англичаните на континента Горното езеро вече се утвърждава с това име, защото вече било известно, че “по-надолу” има още едно езеро.

Повече от 200 реки захранват водите на Горното езеро, а най-големите сред тях са Nipigon River, St. Louis River, Pigeon River, Pic River, White River и др. Басейнът се оттича в долното езеро Хюрън чрез река Сейнт Мерис (St. Marys River). Най-големият остров в Горното езеро е Роял (Royale), разположен в щата Мичиган. Самият остров съдържа няколко езера, които пък от своя страна също имат вътрешни острови. Други големи острови са също Маделин Айлънд (Madeline Island) в щата Уисконсин и Michipicoten - в провинция Онтарио .

Корабоплаването е широко застъпено по Горното езеро, като по него преминават важни транспортни пътища за тежката и леката промишленост. Немалко потънали кораби лежат по дъното на водния басейн, като повече кораби са били загубени около нос Whitefish, известна още и като “Гробницата на Големите езера. Освен това има нещо като, предание, че Горното езеро рядко се отказва от мъртъвците си.

Горното езро

Има се предвид, че при средна температура на водата в тялото се образуват бактерии, които отделят газ, който кара човешката плът да изплува на повърхността до три дена. В Голямото езеро обаче не е така – температурата тук е много ниска (-36 градуса) и подтиска развитието на бактерията, в следствие на което телата така и не изплуват.

Огромното рибно богатство на Горното езеро включва над 80 вида риби – пъстърва, бяла риба, сьомга, шаран, есетра, херинга и още мн. др., някои от които са умишлено или случайно развъдени в езерото. Заради огромния си обем, Горното езеро има разпръснати по-малко хранителни вещества и планктон, което го прави по-малко продуктивно по отношение на рибните популации.

По крайбрежието на Горното езеро има доста места, които са предвидени за туристически отдих и пътешествия. Едно от тях е Провинциалният парк, който носи същото име като самото езеро. Паркът се разпростира на 600 кв.км площ в провинция Онтарио и включва няколко залива, по които са изградени стотици къмпинги. Повечето съоръжения за туристите работят единствено през летния сезон, но опознавателната дейност тук е целогодишна.

3.7
Общо гласували: 9
5 1
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати