Pochivka.com»Статии и Новини»Забележителности»Кулата Клаверо в Саламанка

Кулата Клаверо в Саламанка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Кулата Клаверо в Саламанка

Торе дел Клаверо или просто кулата Клаверо (Torre del Clavero Salamanca) е отличаващ се военен бастион в испанския град Саламанка. Тази старинна постройка е една от малкото подобни в града, което я превръща в една от най-изявените туристически забележителности. Тя е единствената запазила се част от замъка на Дон Франсиско де Сотомайор (Don Francisco de Sotomayor), известен само като замъка Сотомайор.

Торе дел Клаверо е доминира над улица Кале дел Консуело (Calle del Consuelo). До нея се стига лесно от Къщата на мидите (Casa de las Conchas), преминавайки по улица Свети Павел или Кале Исус (Calle Jesús ), през площада Пласа де Колон (plaza de Colón).

Макар и замъкът Сотомайор днес на практика да не съществува, величествената кула Клаверо е успяла да устои на перипетиите цели пет века. Днес тази постройка е отличен образец на военната архитектура в Саламанка от 15 век, като е единственото укрепление в рамките на историческия център на Саламанка, включен в списъка с Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Към настоящият момент в Кулата Клаверо се помещава правителството на провинция Саламанка (Salamanca Provincial Government).

Като единственият образец на военна архитектура от късното Средновековие, кулата Клаверо привлича погледите на туристите със своята необичайна архитектура. Построена е през 15 век (предполагаема дата около 1485 г.) по заповед на Синьор Сотомайор, който бил създател на ордена на Aлкантара (Orden de Alcántara) и поместил щаба му в двореца си. Кулата Клаверо има четириъгълен архитектурен план в основата, като с нарастване на височината ъглите й стават осем на брой.

Цялата височина на бастиона е 28 метра, от които 2/3 представляват интересната осмоъгълна призма. На всяка от стените има полуцилиндрична малка кула, завършваща с нещо като купол. Може да се види на много места герба на ордена, както и много малки прозорчета по стените. Кулата Клаверо е украсена с арки, корнизи, които допълват уникалността на външния й вид.

Във вътрешността на Кулата Клаверо има пет етажа, свързани помежду си със спираловидно стълбище. Често тук се провеждат различни художествени изложби, а отделно от тях има постоянна фармацевтична експозиция. Кулата Клаверо е обявена за национален паметник със специален указ на 3-ти юни 1931 година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати