Милуоки

25.09.2011
Град Милуоки

Милуоки (Milwaukee) е най-големият град в американския щат Уисконсин (Wisconsin). Той е разположен на югозападния бряг на популярното езеро Мичиган (Lake Michigan), което придава приятен полъх на динамичния град.

Запомняща се емблема на града е постройката, в който се намира Музеят на изкуствата (Milwaukee Art Museum). Уникалната архитектура на съоръжението, както и страхотните експонати, превръщат музея в топ дестинация в Милуоки. 300 000 души годишно посещават арт центъра. На четирите етажа са разположени над 40 галерии с над 25 хиляди оригинални творби. Постройката е изградена от бял бетон, конструкцията наподобява разперени криле. Дизайнер е Сантяго Калатрава. В близост се намира мостът Риймън (Reiman Bridge), който също е творение на испанския архитект.

Музеят се намира на брега на езерото Мичиган е отворен от вторник до неделя. Билетите за достъп струват от 12 до 14 долара.

Милуоки, щат Уисконсин

Друга атракция на града е Изследователския център в Милуоки (Discovery World). Там можете да откриете невероятно разнообразие от неща, които може би никъде другаде няма да видите или усетите. Центърът предлага 3D прожекции, симулатор на пилотиращ самолет. И още - там вие ще можете на лежите върху пирони, както и да видите каква е вътрешността на ядрен реактор. На територията на музея има още аквариуми с интересни представители на водния свят, по-конкретно на езерните обитатели. Входът е $1.50 за възрастни и $1 за деца.

В Милуоки се намира красивата катедрала Сейнт Джон Евангелиста (St. John the Evangelist). Религиозният храм има над 150 годишна история. Катедралата е издигната в австро-германски стил. Християнският дом се счита за една от историческите забележителности на САЩ. Разположен е в близост до Cathedral Square Park. Друг величествен храм е римо-католическият параклис Свети Станислаус (St. Stanislaus Roman Catholic Oratory), чийто архитект е поляк.

Милуоки нощем

Впечатляваща архитектурна забележителност е и сградата на Кметството (Milwaukee City Hall), построена през 1895 година. Очарователната постройка също е изградена в германски стил от архитект с немски произход. 108-метровата сграда е една от най-високите в Милуоки.

Веднъж посетили града, няма как да пропуснете да се разходите по пешеходната живописна алея Milwaukee RiverWalk. Благодарение на тази уличка и категоричните предпочитания на местни и гости да се разведрят чрез разходка именно по нея, днес Milwaukee RiverWalk е изключително развита зона, където можете да откриете всичко – бизнес офиси, административни сгради, ресторанти и места за отдих. Алеята е била изградена през 1988 г. като основната идея тогава е била да доближи жителите на града до красивата река Милуоки.

Сред забележителностите на града е величественият стадион Милър Парк (Miller Park). Уникалният стадион събира запалените почитатели на бейзбола. Стадионът е един от малкото, който има подвижен покрив и естествена трева. За спортните фенове ще е интересно да научат, че стадионът в Милуоки е най-мащабният архитектурен проект, някога реализиран в щата Уисконсин. От април до септември стадионът е отворен за туристи, които могат да направят 75 минутна обиколка на съоръжението. Цената за достъп е от 6 до 10 долара.

Милуоки е създаден през 1876 г. от френски мисионери и търговци. Впоследствие в града пристига огромна германска общност, която също влива своя стил и култура в общия колорит на новосъздадения американски град. Пъстротата на архитектурата и единството на различните общности на града привличат милиони посетители в Милуоки всяка година.

4.4
Общо гласували: 8
5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати