Националният парк Долината на Смъртта

11.10.2011
Долината на Смъртта в Калифорния

Националният парк Долината на Смъртта (Death Valley National Park) е най-сухият национален парк на САЩ и е разположен в Калифорния.

Паркът се разпростира на площ от четиринадесет хиляди квадратни метра, като включва почти цялата Долина на Смъртта, както и териториите на няколко планински системи.

Преди много години, в средата на деветнадесети век, това място е било използвано за добив на злато. Първите американци, които не били коренни жители на страната, стъпили на тази земя през 1849 година, за да спестят време, докато стигнат до златните мини на Калифорния. Един от групата умрял, затова мястото станало известно като Долината на Смъртта. Има легенда, според която една от жените, които вървели наравно с мъжете, се обърнала и промълвила: „Сбогом, Долина на Смъртта...” Така долината получила зловещото си име.

Много златотърсачи се опитвали да открият злато в Долината на Смъртта, но успявали да открият само руда за производство на сапун. Долината на Смъртта била обявена за национален паметник през 1933 година. През 1994 година статутът на Долината на Смъртта бил сменен и тя станала национален парк.

В този парк се намира втората по дълбочина земна точка в западното земно полукълбо – то се намира на осемдесет и шест метра под морското ниво и е известно като Бед Уотър (Badwater). Името си това място получило от пионерите, които първи стъпили на тази земя. Те извървели много километри, докато стигнат до вода, но се оказало, че тази вода не става за пиене. Това се дължи на факта, че водата съдържа хлориди, сулфати и соли на натрия.

Много от туристите, които пристигат в Калифорния, не посещават Долината на Смъртта, защото имат предубеждението, че ще попаднат на пустинен пейзаж.

Долината на Смъртта е най-горещата точка на западното полукълбо, температурите тук достигат до четиридесет и девет градуса, затова тя е подходяща за посещение само през зимата и през ранната пролет. Най-високата температура, която е била засичана тук, е над петдесет и шест градуса.

Национален парк Долината на Смъртта

Долината на Смъртта изобщо не е пустиня. Тук има много видове рептилии, птици и бозайници, които са се приспособили към живота в пустинята. Много от тях са активни през нощта, а през деня спят, за да се спасят от горещината.

В Долината на Смъртта има изобилие от растения и животни, които не се срещат никъде другаде на планетата. В Долината на Смъртта живее индианско племе, което развива туристически бизнес и се занимава със скотовъдство и земеделие.

Всяка година в Долината на Смъртта се стичат около осемстотин хиляди туристи от цял свят. Сред пясъчните дюни е истинска изненада да се види средновековният замък Scotty's Castle, който бил построен тук през 1922 година по прищявка на милионер от Чикаго.

Една от най-големите атракции на Долината на Смъртта са движещите се камъни, известни също така като танцуващите скали, които сами се придвижват по дъното на изсъхнало езеро, като оставят след себе си дълги дири.

Засега все още не е намерено обяснение на това уникално явление. Има теория, според която силният вятър е в състояние да премести камъните, но това все още не е доказано.

Друго интересно място в Долината на Смъртта е кратерът Убехебе (Ubehebe), който е на повече от хиляда години и е бил образуван от изригнал вулкан.

В Долината на Смъртта има призрачни градове – това са места, където са живели златотърсачите, които след това са били изоставени. Едно от най-посещаваните места в Долината на Смъртта е така наречената Палитра на Художника (Artist's palette).

Върху скалите са образувани соли на различни видове метали, които сякаш се преливат един в друг, като образуват истинска феерия от цветове.

3.4
Общо гласували: 9
5 1
4 4
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати