Мадисън

27.11.2011
Мадисън, Уисконсин

Мадисън (Madison) e град, разположен на територията на щата Уисконсин. Населението на Медисън, който е столица на щата Уисконсин е около 233 000 души.

Градът е основан през 1836 година, когато бившият федерален съдия Джеймс Дуейн Доути (James Duane Doty) закупил четири километра земя сред блата между езерата Мендота и Монона.

Капитолият на Уисконсин в Мадисън

Неговата цел била да построи на това място основите на град, точно в средата на района на Четирите езера. Година по-рано била създадена територията Уисконсин (Wisconsin Territory) и в нейните граници бил основан град Медисън.

Доути нарекъл града на името на Джеймс Мадисън (James Madison), който е четвъртият президент на САЩ. Доути кръстил улиците в града на имената на тридесет и деветимата бащи основатели, подписали Конституцията на САЩ.

Въпреки че Мадисън съществувал само на хартия като град, той бил избран за столица на щата Уисконсин. Това се дължало най-вече на факта, че той се намирал посредата между наскоро основания град Милуоки (Milwaukee) и стратегическия пост на Прейри дю Шиен (Prairie du Chien), а освен това и минните райони на югозапад, както и най-стария град в щата Уисконсин – Грийн Бей (Green Bay).

Крайъгълният камък на столицата на Уисконсин бил положен през 1837 година. През 1846 година Мадисън е с население от шестстотин двадесет и шест човека. Когато през 1848 година територията Уисконсин е призната за щат, Мадисън остава негова столица.

Мадисън и езеро Монона

Официален статут на град Медисън получава през 1856 година, когато населението му възлиза на почти седем хиляди души.

Днес градът се простира на територия от 136 квадратни километра. Най-важната сграда на територията на града е капитолийската сграда на щата Уисконсин (Wisconsin State Capitol).

Тази сграда е символ на американската държавност и е една от най-посещаваните сгради в града. Сградата, построена по модела на сградата на капитолийската сграда на САЩ, е било завършено през 1912 година. Куполът на сградата, обграден от двете страни с криле, е най-големият по обем купол в целия свят.

Под купола са разположени в хоризонтално положение изящни фрески. За да бъдат разгледани фреските, е изградена специална площадка с височина двадесет и седем метра. На територията на град Мадисън е разположен музеят Чейзън, посветен на изкуствата (The Chazen Museum of Arts). Задачата на музея е да събере и да изложи в експозиция произведения на изкуството, които се отнасят към абсолютно различни стилове и течения. На територията на концерта се провеждат редовно концерти на камерна музика.

Град Мадисън

На територията на град Мадисън е разположен и историческият музей на Уисконсин, който е разположен близо до капитолийската сграда. В музея са представени различни интересни снимки, експонати, аудио и мултимедиа програми, които са посветени на историята на щата и на града. Като допълнение към основните експозиции са представени колекции, посветени на млякото и на хамбургерите.

За любителите на животни са отворени вратите на зоопарка Хенри Вилъс (Henry Vilas Zoo). На територията на зоопарка са представени различни видове интересни животни, има всекидневна увеселителна програма и атракциони за децата. Входът в зоопарка е безплатен.

Любителите на растения могат да разгледат Ботаническата градина Олбрих (Olbrich Botanical Garden), която е разположена на крайбрежието. Ботаническата градина започнала да функционира през 1916 година и оттогава не е затваряла вратите си. Независимо от времето на годината тук винаги има цъфтящи растения. Ботаническата градина Олбрих е известна с невероятната си колекция от рози.

3.5
Общо гласували: 4
5 1
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати