Езеро Трилистника в Рила

10.10.2011
Близнака, Трилистника и Рибното езеро в Рила

Езеро Трилистника е едно от Седемте рилски езера. То, както и останалите шест езера от групата, е ледниково – образувало се е от разтопяването на ледниците преди около един милион години. Тогава разтопените ледове са се събрали във вдлъбнатините на циркуса, образуван между склоновете на планината Рила. Езерото Трилистника се намира на 2216 метра надморска височина. Водният обем на езерото е петдесет и четири хиляди кубически метра.

Езерото Трилистника е с неправилна форма, откъдето идва и наименованието му. Преди години езерото Трилистника е било известно като Средния гьол. На места очертанията на брега на езерото се превръщат в потоци и е трудно да бъдат отбелязани точно.

Езерото Трилистника е с площ двадесет и шест декара. Максималната дълбочина на езерото Трилистника е шест метра и половина. Бреговете на езерото Трилистника са ниски.

Трилистника е петото поред езеро според официалната номерация на Седемте рилски езера. Преди него са стъпаловидно разположените езера Сълзата, Окото в Рила, Бъбрека и Близнака.

След Трилистника следват Рибното езеро и Долното езеро. Между отделните езера има поточета и по този начин водите на едното езеро се преливат в другото. Така водата, събрана в езерото Бъбрека, който се отличава със своята бъбрековидна форма, се стича в езерото Близнака, а след това и в езерото Трилистника.

От Трилистника водата се стича в Рибното езеро, а оттам в най-ниското – Долното езеро, откъдето започва река Джерман. Когато времето е хубаво, водата в езерото Трилистника, както и в останалите Седем рилски езера, е спокойна и наситеносиня на цвят. При лошо време и особено при буря, водата се покрива с пяна и става сива и дори черна на цвят.

Седем Рилски Езера - Бъбрека отзад Трилистника

В края на октомври повърхността на езерото Трилистника замръзва и се покрива с дебел слой лед, който може да достигне до два метра дебелина. През юни ледът се стопява. При топенето на снега се появяват допълнителни малки езера и поточета на различни места из планината и често това става до по-големите езера.

До езерото Трилистника, както и до останалите шест езера от групата на Седемте рилски езера, се събират членовете на Бялото братство, които са последователи на Петър Дънов, проповядвал идеи за доброто и за любовта. Тук дъновистите танцуват своя прочут танц, наречен паневритмия. Те могат да бъдат видени, облечени в бели дрехи, да танцуват, събрани в огромни кръгове, тъй като пристигат тук от цялата страна и са много. Дъновистите могат да бъдат видени до езерата от края на март до края на септември.

Седемте рилски езера, според една легенда, са се образували, защото млада жена на убит великан плачела дни наред, защото останала сама. Той бил убит от зли сили, които завидели за щастливата им любов и решили да го премахнат от света. Затова в планината Рила постоянно изникват нови поточета и езера – жената на великана и днес продължава да плаче. Според легендите тя причинява лошото време и мъглите в планината.

4.6
Общо гласували: 5
5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати