Остров Крит

08.11.2012
Остров Крит

Остров Крит (Crete) е най-близкият до екватора регион на Европа и се намира на почти еднакво разстояние от Европа, Азия и Африка. Остров Крит е с население над 621 000 души и е известен като най-древното огнище на цивилизация в Европа, и същевременно това е един от най-добре развитите туристически центрове на Средиземноморието.

Остров Крит е известен с мекия си субтропичен климат, който е един от най-полезните за здравето. По време на курортния сезон, който продължава от април до октомври, дъждът е истинска рядкост. Остров Крит е най-големият гръцки остров и петият по големина остров в средиземноморския басейн.

Крит с право се смята за най-живописния остров в Гърция. На острова са разположени най-добрите гръцки курорти. Всяка година остров Крит се посещава от милиони туристи от целия свят, които са привлечени от мекия климат, кристално чистата морска вода, живописната природа, многото исторически паметници от различни исторически епохи, прекрасните плажове и добре развитата мрежа от луксозни хотели.

Крит е най-големият остров-курорт, който разполага със стотици от най-съвременните хотели, от скромни и не особено скъпи, до разкошни резиденции. Пътешествайки по острова, ще се любувате на местенца, недокоснати от цивилизацията – величествени планини в центъра на острова, скалисти отвесни брегове и малки романтични заливчета с едни от най-чистите плажове в света.

Остров Крит - Свети Никола

Крит е най-голямата историческа загадка на Европа, това е земя на резки контрасти и на изумително красива природа: вековни маслинови гори и дъхави участъци, залесени с кипариси, многобройни лозя по склоновете на слънчевите хълмове и величествени планини със заснежени върхове. И освен всичко това – кристално чисто море с великолепни плажове.

Остров Крит се явява границата между Европа и Африка. Митове и легенди на Крит и древна Гърция до такава степен се преплитат с историята, че е трудно да се различи истината от художествената измислица. Точно на Крит според древногръцките легенди се е родил най-великия от всички древногръцки богове – гръмовержецът Зевс. Тук той прекарал вълнуващи мигове с похитената от него Европа. На остров Крит бил построен тайнствен лабиринт, където живеел Минотавърът – страшно чудовище, получовек, полубик.

Остров Крит - Санторини

Но не само интересната история, свързана с древни легенди, и историческите паметници привличат туристите към острова. Природата на Крит е изключително живописна. Островът изненадва погледа с три планински масива, които са пресечени от живописни каньони. В планините има над три хиляди пещери, в някои от тях има сталактити и сталагмити.

Щедрото разнообразие на ландшафта, романтично изглеждащите селца, кристално чистото море със синьо-зелена вода, дългите пясъчни плажове и бурният нощен живот са превърнали острова в идеално място за почивка. Прекрасни плажове са разположени на северното крайбрежие, има и великолепни плажове в западната част на острова. На изток и на юг плажовете също привличат много туристи.

Големите туристически комплекси и хотели на острова предлагат всичко необходимо за воден спорт – уиндсърф, водни ски. Голяма част от хотелите имат фитнес зали, тенис кортове, баскетболни и волейболни площадки.

Нощният живот на остров Крит изненадва с различни видове предизвикателства и предлага романтични мигове за двойките. За гостоприемството на жителите на острова може да се каже много, тъй като те виждат във всеки турист приятел, дори ако сте за първи път на острова.

4.6
Общо гласували: 5
5 3
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати