Брашов

12.11.2012
Брашов

Брашов (Brasov) е град, разположен в самото сърце на Румъния и е смятан за най-стария град в страната. Той е с население от над 280 000 души.

Готическите квартали на красивия румънски град правят силно впечатление на туристите. Особено място сред паметниците на културата заема така наречената Черна църква, която е най-големият храм на територията между Виена (Vienna) и Истанбул (Istanbul). Тази църква, известна още като Църквата на Света Мария (St Mary) е лютеранска църква, която е издигната от саксонците и е призната за най-голямата постройка в готически стил в цялата страна.

Тя е дълга 89 метра и висока 38 метра. Върху единствената камбанария се намира камбана с тегло шест тона, която е най-тежката камбана в Румъния. В църквата има орган с 4000 тръби, който е създаден през 1839 година, както и голяма колекции от средновековни килими.

В началото на тринадесети век саксонците (saxons) колонизират Брашов и откриват в града солидно румънско общество. Произходът на града се губи някъде в тъмния период на Средновековието. Първите писмени документи, в които се споменава град Брашов, датират от 1235 година. Заради географското си положение градът бързо се развивал в икономическо отношение и бързо се превърнал в богат и процъфтяващ.

Кметството в Брашов

Сградата представлява образец на късната готика. По този начин са изглеждали замъците и църквите в Германия, откъдето са били родом някои от архитектите и строителите на църквата. Сградата била разрушена до голяма степен от австрийските войски по време на Великата Турска война и оттогава църквата е получила името си Черна църква. След пожар през 1689 година църквата е била реставрирана и частично префасонирана в бароков стил. Архитектурата претърпяла промени и през XVIII век.

Съвременният Брашов е голям промишлен и туристически център и се слави като едно от най-посещаваните от туристи места в Румъния. Градът е известен не само с богатото си историческо минало и културните паметници, но и с по-скорошни исторически събития – точно в този град е започнало първото народно въстание през 1987 година срещу диктаторския режим на Чаушеску (Chaushesku).

Площад в Брашов

В околността на град Брашов се намира историческа забележителност, която е истински магнит за туристи от цял свят – замъкът Бран (Bran), известен още като дворецът на граф Дракула (Dracula), един от най-известните вампири в света. Днес в сградата на замъка се намира музеят на феодалното изкуство. Въпреки мрачната си репутация замъкът е много красив и прилича на приказен дворец.

До Брашов се намира елитният ски-курорт на страната – Пояна Брашов (Poiana Brasov), който е известен като най-красивият ски-център в страната. В курорта има осем страхотни ски-писти, оборудвани с лифтове.

Тук има и много развлекателни заведения и спортни съоръжения – олимпийски стадион за атлетика, олимпийска пързалка, басейни, различни спортни площадки, център на конна езда, ресторанти, барове, площадки за пейнтбол. По време на активния сезон е много трудно да се намерят места в хотелите в курорта.

4.8
Общо гласували: 4
5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати