Бяло море

Нина 2Нина 2
Новак
748
Бяло море

Бяло море (White) се намира в Русия и преди векове е било известно още като Северно море, а също така и като Студено море, както и като Спокойно море. Бяло море е вътрешно море в северната европейска част на Русия. Бяло Море граничи на запад с Карелия (Karelia), на север – с Колски (Kola) полуостров, а на североизток – с полуостров Канин (Kanin).

Бяло море е море с изцяло руски суверенитет. В скандинавската митология брегът на Бяло море е бил известен като Заливът на змиите, защото бреговата линия е доста извита. С извивките си тя напомня на змия, затова древните викинги са я наричали по този начин.

Между моретата, които граничат с бреговете на Русия, Бялото море е се смята за едно от най-малките. Площта на неговата повърхност е 90 000 квадратни километра. В морето има многобройни малки островчета. Най-дълбокото място, измерено в Бяло море, е с 340 метра дълбочина, а средната дълбочина на водата е 67 метра.

В северната част на Бяло море дълбочината на водата не е много голяма - около петдесетина метра, в сравнение с централната част, където се увеличава до 340 метра дълбочина.

В Бяло море се вливат много големи и малки руски реки. Бреговете на Бяло море имат свои собствени наименования и се разделят по ред на изброяването по посока, обратна на часовниковата стрелка на Терски (Tersky), Кандалашки (Kandalashky), Карелски (Karelian), Поморски (Pomorsky), Онежки (Onezhsky), Летен (Summer), Зимен (Winter), Мезенски (Mezenian) и Канински (Kanin). Западните брегове на Бяло море са доста стръмни, а източните са полегати.

Дъното на Бяло море е покрито с дребнозърнеста глинеста тиня с кафяв цвят. На дъното на Бяло море са откривани много различни минерали.

Климатичните условия, приливите и речните води, както и релефът на дъното влияят върху хидрологичния режим на Бяло море.

манастира Соловецки на Бяло море

Въпреки не особено голямата площ на Бяло море в него често се разразяват силни бури, особено през есента. По време на есенните бури височината на вълните понякога може да достигне до цели шест метра. Тогава е доста опасно човек да се намира в открити води.

Всяка година водата в Бяло море се покрива с лед в продължение на седем месеца. В централната част на морето по това време на годината има плаващи ледове, които са с дебелина около 40 сантиметра. Температурата на водата в Бяло море се сменя в зависимост от сезона, а също така и от разположението.

През летните месеци повърхностните води на заливите и на централната част на морето достигат до 16 градуса, а в другите части на Бяло море не могат да надвишат и 9 градуса. През зимата температурата в централната и в северната част на морето достига до почти 2 градуса под нулата, а в заливите – до 0.7 градуса под нулата.

На Бяло море се намират много важни руски пристанища, едно от които е Архангелск (Arkhangelsk). Пристанището и градът от древни времена са били център на международна търговия, затова е от голяма важност за Русия.

Бяло море се свързва с Балтийско море посредством Беломорско-Балтийския канал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
30
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати