Кан

12.12.2012
Кан

Град Кан е живописен град, намиращ се на френската Ривиера. Той е изключително популярна туристическа дестинация не само в Европа, но и в целия свят. Това се дължи не само на известният филмов фестивал, който всяка година се провежда там, но и на многото туристически атракции и забави, които града предлага. Тук също се намират и едни от най-красивите средиземноморски плажове, на които спокойно можете да си отдъхнете или да се включите в спортни занимания като ветроходство и плуване.

Кан е част от провинция Алпи Кот Д'Азур, в близост до Ница, който е един от най-скъпите френски градове. Намира се на 24 км от летището, но до него може да се стигне и с влак, автобус или ферибот.

Населението на Кан е над 73 000 души.

Историята на Кан тръгва от втори век пр. Хр., когато тук се основава рибарско селище, наречено Аегитна. По-късно то става обект на конфликт между гърци и римляни.

През 10-ти век градът носи името Кануа, което се предполага, че означава тръстика. Използвал се е за пристанище, а по-късно и за преден пост на наблюдателна кула.

След опустошаване на земите от сарацините, тук се настаняват монаси, които изграждат крепост, която наричат Кан. Започва се и строежа на две кули, построяването на които е отнело съответно един век и три века за другата.

През 1530 г. Кан успява да извоюва независимостта си от сарацините и до началото на 19 в. продължава да функционира като рибарско селище. Истинското му развитие като курорт започва едва през 30-те год. Британският аристократ барон Бруъм закупува тук имот и поставя началото на днешното масово строителство на хотели, луксозни вили и казина.

Плаж в Кан

Кан се модернизира и започва наплива на туристи. Първоначално тук се развива зимния спорт, а по-късно и летният. Малко преди Втората Световна Война се ражда идеята за Филмовия фестивал, като първият се провежда на 20 септември 1946 г. в Casino Municipal.

Филмовият фестивал в Кан се състои всяка година и трае две седмици. Тук могат да се видят нови филми от всички краища на света или да се насладите на поредния шедьовър на вече известни Ви творци. На фестивала присъстват много кинозвезди, както и продуценти и режисьори.

Фестивалът в Кан е един от най-бляскавите филмови фестивали, поради което е изградена и алея на славата пред Фестивалната палата, където много творци са оставили своите отпечатъци на ръцете си. Награда, която се връчва тук, се нарича "Златна палма".

Кан по време на фестивала

Освен Филмовият фестивал, тук през януари се провежда Фестивала на музикалните издания и се чества празника на мимозата през февруари.

Като бивше рибарско селище, Кан не разполага с много исторически забележителности, но със сигурност има някои неща, които не трябва да пропускате по време на обиколката си. Ето някои от тях:

- Крайбрежната улица La Croisette, която е осеяна с кичести палми, кафенета, нощни барове и величествени хотели. Панорамата към тази улица може ясно да се види ако навлезете в стария град.

- Музея на изкуството и историята на старинните провансалски къщи, в който са изложени експонати от античността до съвременни дни

- Укрепителната кула и параклиса Св. Ана

- Музея на морето, в който е изложена клетката на Човекът с желязната маска

- Музея на флотата, който съдържа богата колекция от модели на кораби и корабни вещи

- Музея на парфюмерията

- Музея на фотографията

- остров "St. Honorat", обитаван само от монаси още от 410 г., които произвеждат тук червено и бяло вино

Със сигурност си струва да посетите и италианската вила на барон Бруам, която е позната като "Квартирата на англичаните".

4
Общо гласували: 3
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати