Антарктида

Нина 2Нина 2
Новак
748
Антарктида

Антарктида (Antarctica) е континент, разположен в най-южната точка на планетата. Антарктида се простира на площ от над 14 милиона квадратни километра. От тази площ над 75 000 квадратни километра се падат на острови, а останалата част са ледници.

Антарктида е била открита през 1820 година от руска експедиция. Преди това съществуването на Антарктида е било само теория. За първи път човешки крак е стъпил на континента през 1821 година – това е бил екипажът на американски кораб. Следващото стъпване на човешки крак на континента е едва през 1895 година.

На Антарктида се намира Южният полюс. Антарктида е заобиколена от водите на Южния океан. Почти цялата площ на Антарктида е покрита изцяло с лед. Ледът в Антарктида е дебел повече от 1 километър, като на места достига и до много по-голяма дебелина.

Антарктида е известна не само като най-студения, но също така и като най-сухия континент в света. Територията на Антарктида се разделя на области, които са открити през различни години от различни изследователи. Тези области носят имената на различни хора, често на откривателите им. Антарктида е най-високият континент на планетата. Той се издига на 2000 метра надморска височина. Централната част на Антарктида се намира на 4000 метра надморска височина. Най-високата точка на континента е 5140 метра.

Много малка част от континента е свободна от лед – западната част на Антарктида, както и Трансантарктическите планини. Тези планини разделят на две целия континент – на западна и източна част.

ледове в Антарктида

Смята се, че ледът върху континента се е образувал преди повече от тридесет и пет милиона години. Антарктида е известна със суровия си климат. В източната част на континента е регистрирана най-ниската температура на планетата – 89.2 градуса под нулата. Средните температури през юни, юли и август достигат от 65 до 70 градуса под нулата, а през декември, януари и февруари – от 30 до 50 градуса под нулата.

Антарктида е континент, на който няма постоянно живеещи хора. Но на Антарктида има много експедиции от различни краища на света. Затова на Антарктида живеят няколко хиляди души в специално оборудвани станции.

Антарктида има вулкани, но е с ниска вулканична активност.

На Антарктида има кратер, който се е образувал при падане на астероид върху Земята. Диаметърът на кратера е над 480 километра. Астероидът е паднал преди около 250 милиона години. Прахът, който се е вдигнал при падането и взрива на астероида, е довела до вековно застудяване и загиване на голяма част от растенията и животните, които са обитавали по това време континента. Този кратер се смята за най-големия кратер на планетата.

В Антарктида, въпреки лошите климатични условия, живеят някои видове растения, животни и бактерии. Сред обитателите на континента са различни видове нематоди, тюлени и пингвини. Те са приспособени за живот в студения климат.

Ако ледовете на Антарктида се стопят, площта на континента ще намалее с една трета, западната му част ще се превърне в архипелаг, а източната ще остане континент.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати