Анкона

27.04.2013
Анкона

Анкона (Ancona) е пристанищен град, разположен край Адриатическо море, Централна Италия. Той е главен град на областта Марке и е населяван от около 100 000 души. Има древно минало и богата и ярка история, която личи в останалите паметници на културата на хълм Гуаско.

Анкона е известна туристическа дестинация, която на моменти се е опитвала да съперничи на Венеция. Със своя старинен римски облик, който не е успял да разруши и Втората световна война, Анкона се радва на все повече и повече посетители, дошли да разгледат нейните тайнствени древни забележителности.

Историята на Анкона започва още през 4 в. пр. н. е., когато от Сиракуза идат гръцки заселници. Те веднага забелязват формата на пристанището, което им заприличало на лакът. От гръцката дума за лакът се ражда сегашното име Анкона. Точно около първи век градът е окупиран от римляните, а по средата на века става част от Венецианската република и е под властта на Римската църква.

Анкона, Италия

През този период Анкона има свои собствени пари, на които от едната страна е изобразена Афродита, а на другата - ръка, държаща палмова клонка. Колкото по-силен става града, толкова и по-атрактивен за чужди нашественици. За известен период е завладян от немците и чак през 19 в. става собственост на Италия.

По време на Втората световна война Анкона има ключова роля при битката за Салерно, поради което преживява истинска разруха заради масовите бомбардировки. Оцеляват предимно паметниците на културата, намиращи се на хълма Монте Гуаско, всичко друго тъне в развалини.

Това, което не е успяло да свърши страховитото земетресение преди войната, успява да бъде довършено от бомбардировките, които буквално изтриват от облика на земята множеството архитектурни ценности на града.

Забележителности в града:

Анкона Катедрала

- Църквата Санта Мария дела Пиаца, която се намира в подножието на хълма Гуаско. Тя е в романски стил и има красива фасада, на която са изобразени човешки фигури и птици.

- Триумфалната арка на Анкона, която се намира на пристанището. Издигната е от мрамор в чест на император Траян, тъй като под неговото управление градът бележи голям икономически и културен напредък. Датира от ранната 114-115 г.

- Националният Археологически музей, който представя изключително ценна колекция от различни предмети, открити по време на археологически разкопки. Те датират от етруската, гръцката и римската епоха.

- Арката, изградена в чест на папа Клементе Дванайсти

- Катедралата Сан Чириако, датираща от ранния 12 в. В криптата й се съхраняват мощите на светеца, което я прави изключително ценна като поклоннически център на Анкона. Тя е построена в романски стил, но през годините е променяна многократно и днес към оригиналния й образ могат да бъдат видени византийки и готически черти.

Днес Анкона е голям и модерен пристанищен град, посещаван целогодишно от хиляди туристи. Разположен е на около 280 км. от Рим и на 200км. от Болоня.

Особено интересен е пътят с влак от Рим, защото наближавайки града от лявата ви страна ще се разкрият невероятни панорамни гледки към морето. Има и редовни фериботни линии до Гърция и Турция, както и връзки с фериботи между Италия и Хърватска, Черна Гора и Албания.

4.3
Общо гласували: 3
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати