Плас д`Алианс в Нанси

Нина 2Нина 2
Новак
748
Плас д`Алианс в Нанси

Плас д`Алианс (Place d`Alliance)е площад във френския град Нанси. Заедно с Площад де ла Кариер (Place de la Carriere) и Плас Станислас (Place Stanislas) трите площада образуват единен комплекс. Площад Плас д`Алианс е изграден в памет за съюза между Франция и Австро-унгарската империя, подписан през 1756 година.

Площад Плас д`Алианс е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Площадът е бил изграден по заповед на Станислас Лешчински (Stanislas Leszczynski), известен още като крал без кралство. Станислас е бил претендент за полския трон, но след като е бил принуден да се откаже от намеренията си, е получил като компенсация титлата херцог на Лотарингия.

В качеството си на тъст на френския крал Луи Петнадесети, който е бил лудо влюбен в дъщерята на Станислас - известната в цяла Европа с красотата си Мария, бившият претендент за полската корона се е радвал на невероятни облаги. Неговите желания за създаване на нови архитектурни и паркови комплекси са получавали моментално финансиране и благодарение на това градът много бързо се превърнал в един от най-красивите в цялата страна.

Площад Плас д`Алианс е изграден от известния по онова време архитект Еманюел Ер (Emmanuel Here), който е създал и единния красив облик на града, замислен от монарха като втора столица на Франция.

Трите площада образуват единен комплекс, обединен от Триумфална арка. Тя е посветена на мощта на френския крал Луи Петнадесети. Първоначалното име на площада е било площад Свети Станислас. На площада е издигнат красив фонта с барокови елементи. Той е трябвало да се издигне в средата на Плас де ла Кариер, но след това било взето решение да се сложи на този площад.

По времето на Станислас град Нанси процъфтява. Той се превръща в културно средище, където пристигат прочути архитекти, инженери и талантливи художници и скулптори. По времето на Станислас Нанси е най-големият конкурент на Париж по отношение както на архитектурата, така и на културните събития, които се провеждат в него.

Площад Станислас в нанси

В близост до площад Плас д`Алианс се намира дворецът на херцога на Лотарингия. Трите площада образуват завършен архитектурен комплекс. Площад Станислас е бил наричан Плас Роял, той е бил създаден в чест на Луи Петнадесети.

Площадът Свети Станислас, който днес е известен като Плас д`Алианс, е бил изграден на мястото на зеленчуковата градина на двореца на херцога. Площадът е бил квадратен и около него са се издигали разкошни частни домове на местни аристократи. Той бързо се превръща в любимо място за разходки на богаташите. След като бил подписан договорът между Франция и Австро-унгарската империя, площадът променил името си.

Преди да бъде признат за част от световното наследство на ЮНЕСКО, площадът не е бил в най-доброто си състояние и една част от него дори е била използвана за паркиране на коли. След като става част от световното наследство на ЮНЕСКО заедно с другите два площада, площад Плас д`Алианс е реставриран до първоначалния си блясък. Днес той е едно от любимите места за пешеходни разходки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати