Марсилия

25.04.2010
Марсилия

Марсилия (Marseille) е вторият по големина френски град след столицата Париж. Макар и да има малко съмнителна репутация и да не е особено посещавана от туристи дестинация, Марсилия има дълговековна история и интересни забележителности. Градът претърпява тежки времена, но след това постепенно се възстановява, в резултат на което Марсилия днес е един модерен град, който предлага огромно културно многообразие. Почти всички архитектурни паметници на Марсилия са възстановени. Освен това Марсилия е леснодостъпна от столицата Париж благодарение на бързия влак Те Же Ве (TGV).

Марсилия е разположена в югоизточната част на Франция, като е център на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг (Provence-Alpes-Côte d'Azur region) и на департамента Буш дю Рон (Bouches-du-Rhône department). Марсилия е най-голямото товарно пристанище на Средиземно море, както и на Франция, а освен това е и четвъртото по големина пристанище в Европейския съюз. Историята на Марсилия започва през 7 век пр. н.е., когато е основан от гръцки търговци от Фокеа в Мала-Азия.

Пристанището в Марсилия

Марсилия се присъединява към Франция през 1481 г. През 1792 г. градът изпраща 500 доброволци в Париж за да подкрепят Френската революция. Тези марсилци пеят марша на Рейнската армия, който покрай тях става известен като Марсилезата. Това е днес националният химн на Франция. Значението на Марсилия като пристанище нараства през 19 век, когато кипи колонизирането на Африка, откриването на Суецкия канал и буйното развитие на промишлеността.

Старият град на Марсилия е сърцето на това френско селище. Тя е разположена предимно около старото марсилско пристанище и малко по-насевер. Старият град на Марсилия носи името Льо Пание. Булевард „Ла Канбиер” се разпростира в посока североизток от пристанището, а около него се намира колоритният квартал Магребски. Тук може да посетите големи и шумни пазари, известни с разнообразните си пикантни източни подправки, пъстри африкански платове и тъкани и красиви екзотични растения. Входът на пристанището се охранява от две красиви крепости.

Най-голямата и известна забележителност на Марсилия безспорно е „Нотр-Дам дьо ла Гард” (Notre-Dame-de-la-Garde), която се издига високо над града и е нещо като визитната картичка на Марсилия. На върха на забележителния храм се вижда голямата статуя на Богородица с Младенеца, която е облицована със злато, като за тази облицовка са използвани 29 400 златни пластинки. Няма място в Марсилия, било то по вода или по суша, от където да не се вижда великолепната статуя. Тази католическа църква е построена между 1853 и 1864 г. Нейн архитект е Есперандьо, който е проектирал и Катедрала Дьо Ла Мажор.

Катедралата в Марсилия

В присъствието на 300 000 човека на 21 юни 1931 г. върху статуята на Пресветата Дева, издигаща се на върха на катедралата е била поставена корона. Статуята на Пресвета Богородица е висока 9, 70 м. и тежи 4 500 кг. Пред входа на базиликата има две статуи. Едната е на Пророк Исая, а другата на Св. Йоан. Камбаната на базиликата е осветена през 1845 г. и е наречена Мария-Жозефина. Тя тежи 8 234 кг., висока е 2, 5 м., като само езикът ѝ тежи 387 кг.

Самата стара част на Марсилия – Льо Пание, е изтъкана от тесни улички и интересни каменни стълбища. През Втората световна война тази част на Марсилия претърпява огромни щети заради заложения от нацистите динамит, чиято цел била да избие евреите и бойците на съпротивата. В годините след войната археологическите разкопки на това място извеждат на бял свят римски склад, който днес е превърнат в музей.

Марсилия Лодки

В най-високата част на Льо Пание е разположена една интересна работилница от 17 век. Нейното име е Опис дьо ла Вией Шарите, а днес сградата й е реставрирана в красив бароков стил. Към тази конструкция спада и красив параклис с аркади от розов камък, в който редовно се провеждат различни концерти и изложби. В самата сграда се помещават два музея.

4
Общо гласували: 4
5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
станимир димитров
станимир димитров
16.10.2012 10:11
един много красив град,слял в себе си древна история модерно настояще и голямо архитектурно и туристическо бъдеще.

0
0