Венеция

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
2k
Венеция

Венеция е сбъднатата мечта на всеки романтичен пътешественик. Този красив град е интересно разположен сред огромна лагуна в севрозападния край на Адриатика. Венеция е построена върху дървени колове , които са дълбоко забити в тинестите плитчини и островчетата. Тази интересна архитектура сякаш плава над водата. Няма как да дойдете във Венеция и да пропуснете да си наемете водно такси – гондола, която да ви разходи по известния Канале Гранде, от който се откриват вълнуващи и запонящи се гледки към града.

Венеция е разположена в Северна Италия, като е столица на региона Венето (Veneto). Заедно с град Падуа (Padua), Венеция образува близо двумилионният метрополис Падуа-Венеция (Padua-Venice Metropolitan Area). Целият град е разположен върху плитка лагуна на Адриатическо море, като подпорите на Венеция стоят върху 118 малки островчета. Района на града се намира между устията на реките По (Po) и Пиаве (Piave). Тукашната централна зона на областта Венето е и голямо пристанище на Адриатическото крайбрежие. В самия град Венеция живеят около 300 000 души.

Venice

Позната с прякори като „Кралицата на Адриатика”, „Водният град”, „Градът на мостовете”, „Градът на каналите”, Венеция е една от най-популярните туристически дестинации в цял свят. Венеция е прославен и атрактивен морски курорт със световно значение. Огромната популярност на града е предпоставка той да е домакин на доста международни кинофестивали, художествени изложби и ред други културни прояви. В градския транспорт са запазени традиционните за града гондоли и моторни лодки, които са част от визитната картичка на Венеция.

Цяла Венеция е уникална както с начина на построяване на града, така и с архитектурата на сградите си и тяхното разположение. Поради своята неповторимост Венеция е включена в списъка на ЮНЕСКО със световното историческо и културно наследство. Голяма част от типично венецианските архитектурни шедьоври са построени от великия ренесансов архитект Паладжио (Andrea Palladio) (30 Ноември 1508 г. – 19 Август 1580 г.) Един приятен период за посещение на Венеция е по време на двете седмици преди Великите пости, когато тук настъпват безкрайни и приятни карнавални вечери.

Венеция

Канале Гранде е най-големият канал, който се вие през центъра на Венеция в продължение на 4 км. По цялата му дължина, от двете страни на водния ръкав са наредени 300 невероятни дворци, които са свидетели на вековната венецианска смесица от византийска и европейска архитектура. Повечето от тези безценни постройки са отражение на славните времена на Венеция, като се отличават с елегантен дизайн с богата орнаментика и детайлност. Навярно най-емблематичната в това отношение е Дворецът на дожите, който се намира на площад Сан Марко (St Mark's Square). Масивната и достолепна сграда на двореца доминира над Венеция. Тя е владетелска резиденция и седалище на управлението в продължение на 700 години.

Цели 177 канала се кръстосват на територията на Венеция. Над тях са построени рекордните 450 моста, които свързват общо шестте венециански квартала. По време на двете карнавални седмици преди Великите пости Венеция се огласява от музика и множество маскирани хора. Ако тази шумотевица не ви се понрави винаги можете да направите обиколка сред най-добрите галиерии и музеи на Венеция. Сред тях са „Академия” (Gallerie dell'Accademia), галерията „Джорджо Франкети” (Galleria Giorgio Franchetti alla Ca' d'Oro), която се намира в готическия замък „Ка’д’Оро”. Няма как да пропуснете да минете и по "Мостът на въздишките" , който свързва Двореца на Дожите със затвора във Венеция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати