Севиля

23.07.2011
Севиля

Севиля е един от най-атрактивните градове в Испания. Тук през по-голямата част от годината животът „пулсира” под парещите ритми на фламенкото и многобройните фестивали. Справедливо заслужил си славата на курортно градче, Севиля посреща непрекъснато туристи от цял свят, които идват в тази част на Испания, за да усетят атмосферата на този пищен испански град, който сякаш отказва да влезе в модерния и забързан ритъм, обхванал повечето големи населени места. Приоритет тук са спокойствието, танците и безгрижният, своенравен маниер, който е характерен за испанците.

Севиля е четвъртият по големина град в Испания. Той е разположен в южната част на страната, като е главен център на автономна област Андалусия и провинция Севиля. През това южно испанско селище преминава течението на река Гуадалкивир, което е още един плюс към приятната атмосфера в Севиля. Целият град е разположен на площ от 140 кв. км, като населението му е приблизително 700 000 души. Броят на жителите в градската агломерация на Севиля достига близо милион и половина души. Севиля е известна още с наименованието „Градът на портокаловите дръвчета” (излишно е да обясняваме защо).

Историята на Севиля започва повече от 2000 години назад - между 8 или 9 век пр.н.е. Като част от Римската империя, Севиля е познат под името Хиспалис (Hispalis), а малко по-нататък във времето името му се трансформира от маврите в Исбилиях. Едва с идването на испанците градът получава окончателно наименованието Севиля . Макар че градът е разположен на 87 км от устието на Гуадалкивир, той се намира само на 7 м надморска височина и в миналото е бил достъпен за морските кораби. През 16-17 век Севиля е основното пристанище, през което преминават връзките между Испания и нейната отвъдморска колониална империя.

Пламналата епидемия от чума, известна като Великата Чума заради огромния брой жертви, който взема, от Севиля през 1649 г. довежда до смъртта на почти половината от населението на Севиля. Тази голяма трагедия нанася такива огромни щети на града, че той не успява да се възстанови чак до 1800 година. През 19 и 20 век населението на Севиля нараства, като се увеличава и индустриалицазията на града.

Севиля е бивша мавританска столица и този факт е видим като последица днес в смесената мавритано-христианска архитектура на града, която носи неповторимо очарование. Тук редом до готически катедрали може да видите пищните детайли, типични за мюсюлманската архитектура. Всъщност този смесен архитектурен стил носи наименованието Mudéjar, а бумът на строежа на сгради по подобен модел е между 12 и 14 век. Една от най-големите забележителности на Севиля е замъкът Алказар, който е добър пример, когато става въпрос за мюсюлманско-христианска архитектура.

Снимки на Севиля

Друга забележителна сграда е тази на катедралата в Севиля . Този мащабен и внушителен готически храм е строен между 1401–1519 година върху останките на по-ранна джамия на това място. Катедралата в Севиля е забележителна и във вътрешността й с нейните златни декорации и най-вече с най-дългия преход, който води към олтара. Някои от минаретата на изначалната джамия в началото са били запазени, но след това са трансформирани в камбанарии. Интересно е, че самият Христофор Колумб е искал да бъде погребан в тази катедрала в Севиля .

4
Общо гласували: 9
5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Диана Симеонова
Диана Симеонова
23.09.2013 14:52
Страхотно изживяване, на всеки пожелавам ако има възможност да посети това място
0
0