Ню Орлиънс

15.11.2010
Ню Орлиънс

Девизът на Ню Орлиънс гласи: "Laissez les bons temps rouler" или в буквален превод от латински „Нека да продължават добрите времена". Това оптимистично мото на американския град доказва борбения дух на жителите му, имайки предвид огромното бедствие и разрушение, което донесе на Ню Орлиънс ураганът Катрина през 2005 г. След това природно опустошение по-голямата част от жителите на града написнаха родното си място, за да се завърнат малко по-късно в Ню Орлиънс (New Orleans) и да продължат да оправдават девиза на града си. Наричат Ню Орлиънс още Безгрижния град, заради „разюздения” и безгрижен начин на живот на гражданите му. Специфичните черти на града са му заслужили още прозвищата Градът на полумесеца и Голямото спокойствие.

Ню Орлиънс е разположен в щата Луизиана в Съединените Американски Щати. Това е една от югоизточните териториални единици на САЩ, които имат излаз на Атлантическия океан. Ню Орлиънс се намира югоизточната част на Луизиана, а съвсем близо е течението на река Мисисипи. Около 500 000 души живеят в самия град, а броят на жителите заедно с предградията на Ню Орлиънс достига близо 1 400 000 души. Малко по-насевер от Ню Орлиънс се разпростира езерото Пончартрейн. Над това голямо езеро са построени двата моста, известни като Лейк Пончартрейн Козуей, които с дължината си от 38, 4 километра се считат за най-дългите в света. На изток от Ню Орлиънс е езерото Боргни.

Поради близостта си до Мексиканския залив и река Мисисипи Ню Орлиънс се счита за едно от най-важните пристанища на САЩ. Голямата роля като основен пристанищен град в района, Ню Орлиънс дължи най-вече на важния стокообмен от и за Латинска Америка. В залива на Ню Орлиънс има и доста нефтени сонди, което предполага развитата нефтената промишленост, която доста помага на икономиката на Ню Орлиънс, тъй като много сонди са заложени в залива. Най-голямото морско пристанище изобщо в САЩ се намира в градската агломерация на Ню Орлиънс.

Ню Орлиънс води началото си от 1718 година, когато е основан от французи. Оттогава насетне градът играе важна роля в историята на Френска Луизиана и като цяло в историята на Съединените Американски Щати. Ню Орлиънс е кръстен на Филип Орлеански (1674-1723 г.), който бил регент и владетел на Франция в годините, когато се изгражда този град в Луизиана. В Централна Франция има още едно населено място, което носи името Орлиън. През 1768 г. френската колония на града се вдига на въстание, в резултат на което е изгонен испанския губернатор. Този акт е съпътстван с голямо улично шествие, от което се е запазило името на днешната т.нар. Френска улица.

New Orleans

Културното многообразие в Ню Орлиънс е една от очарователните черти на града, които го правят едно колоритно и богато място. Силното френско, испанско и афро-американско влияние са оставили отпечатък в културата на Ню Орлиънс, в музиката, която звучи по улиците на града и в специфичната кухня. В града край река Мисисипи провеждат ежегодишно доста фестивали и тържества. Тези шумни празници привличат и доста туристи от цял свят. Сред най-популярните фестивали са фестивалът „Марди Гра“, „Шугар Боул“ и джазфестът. Джазът е един от основните музикални стилове, които ще чуете навсякъде из града. Тук е роден великият Луис Армстронг през 1901 г.

3.9
Общо гласували: 11
5 2
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати