Чудните скали

05.04.2010
Чудните Скали

Скалният феномен Чудните скали е една изключително интересна и красива природна забележителност в района на Варна. Чудните скали се намира на 4 км от село Аспарухово, като са тъкмо на живописния бряг на язовир Цонево. От тук морската столица Варна е разположена на около 90 км в югоизточна посока. Най-добре е да поемете по пътя през Провадия, заради качествената пътна настилка. Феноменът Чудните скали е само на три километра от отбивката за село Аспарухово, като не трябва да влизате в самото село. Чудните скали са обявени за природна забележителност от 05.08.1949 г.

Тази красива местност на брега на язовир Цонево е разположена на 12, 5 хектара обща площ сред невероятно красив природен район. Масивът на Чудните скали се състои от около десетина невероятно красиви скални игли. Височината им варира между 40-50 м, като всички те доста наподобяват кули на приказен средновековен замък. Целият феномен включва три скални масива, в които са прокопани и три тунела, през които преминава път с настилка от натрошени камъни.

Природен феномен Чудните скали е образуван в резултат на влиянието на вятъра и водата върху варовиковите скали. Тези интересни по форма варовици не са монолитни, а са разделени на блокове, които се издигат непосредствено от бреговете на язовир Цонево. Тъклмо тук Чудните скали са най-стръмни и отвесни. Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава път за коли, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват за почивка и да се насладят на чудната гледка и изваяни форми.

В непосредствена близост до природния феномен "Чудните скали" е разположена и едноименната хижа, която е едно изкючително добро място за нощувка, ако решите да останете в района. Хижа Чудните скали се намира на 3 километра по асфалтовия път от село Аспарухово, като съвсем близо до нея е и още една историческа забележителност - развалините на историческия манастир "Св.Атанас".

На 17 километра от тук е и хижа Луда Камчия. Самата хижа Чудните скали представлява масивна триетажна сграда с капацитет 79 места, като предлага етажни санитарни възли и бани. Сградата е водоснабдена и електрифицирана, с централно отопление, а към нея са изградени и малък ресторант и бюфет. Пътят до хижата е асфалтиран, има и паркинг.

В момента хижа Чудните скали е със статут на хотел-ресторант, като нощувката в една двойна стая струва около 25 лева. Красивият феномен Чудните скали" е разположен точно срещу хотела и обиколката пеш до тях от него е за около 1 час. Най-удобният маршрут за стигане до Чудните скали е като поемете наляво по моста, който отвежда до природната забележителност. След края на моста завивате надясно и вече сте в района на скалите.

След обиколката може да се върнете към хотела от другата страна на моста. След като разгледате Чудните скали може да се отдадете на риболов в язовир Цонево или на обиколка на забележителностите в района. Тук има доста интересни пещери, скални масиви и дупки, някои обитавани от едри грабливи птици. Съвсем наблизо е град Провадия, където може да посетите историческата крепост Овеч. Разходете се и до град Девня, за да посетите и единственият у нас музей на мозайките, който работи 10 до 16 ч.. Не пропускайте да посетите още Вълшебното изворче и Побитите камъни.

Само на 5 минути пеша от природен феномен Чудните скали се намира и скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Тези предизвикателства за любителите на скалното катерене са разположени нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите имат интересна форма на дъга, с характерен таван в горната си част. През септември 1990 г. в тази част на района на Чудните скали се провежда едно от последните републикански първенства по катерене. Специално за това състезание към скалите са пригодени 8 маршрута.

3.9
Общо гласували: 11
5 5
4 3
3 0
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати