Всяка втора сграда от Самоводската чаршия до крепостта Царевец се руши

12.08.2010
Всяка втора сграда от Самоводската чаршия до крепостта Царевец се руши

Велико Търново е посещавано от хиляди туристи заради историческите си забележителности, които могат да бъдат видяни там. Но част от тях остават разочаровани от руините, които виждат, изминавайки пътя от Самоводската чаршия до Царевец.

Най-ужасяващата гледка по пътя е Стамболовият хан. Сградата е обявена за национален паметник на културата. Преди години е изработен проект за нейното възстановяване, но за съжаление той остава не реализиран. В момента къщата е реституирана и е собственост на 18 човека.

В близост се намира известната в миналото “Болярска изба”. Но днес върху покрива и са израстнали няколко дървета.

По - надолу на площад “Иван Асен II” е къщата на убития банкер Емил Кюлев, която отй възнамеряваше да превърне в салон на изкуствата. Днес къщата е изтърбушена и туристите също снимат останките й за спомен от старопрестолно Търново.

На най-хубавото място срещу крепостта Царевец се намира сградата на стария Окръжен съвет, но и на нейната врата тежи катинар. Сградата, която е паметник на културата, трябваше да се е превърнала в петзвезден хотел, носещ името на цар Калоян, но не е. В двора тук поне са ремонтирани пейките, от които туристите наблюдават спектакъла “Звук и светлина”.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати