Сребърна се радва на първите излюпени пеликанчета от защитен вид

10.04.2013

Първите за тази година пеликанчета бяха забелязани в резервата „Сребърна“ при обход на охраната, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Сребърна се радва на първите излюпени пеликанчета от защитен вид

Все още е трудно де се определи точния брой на новоизлюпените пиленца, тъй като възрастните ги крият от любопитни погледи. Сравнително ранното излюпване на пеликанчета според експертите се дължи на по-мекото време в сравнение с миналата година.

Пеликаните от вида къдроглави (Pelecanus crispus) са едни от най-едрите летящи птици на Земята. Въпреки сравнително големите си размери, пеликаните са добри летци. Това са дължи на множеството кухини в костите им, които са пълни с въздух. По този начин те стават по-леки, без това да се отразява на здравината им.

Орнитолозите определят гигантските птици като едни от най-грижовните родители. Женските снасят 2 до 3 яйца с нежен, бледосин цвят. След двуседмично мътене от яйцата се излюпват напълно голи пиленца. Оперението при малките пеликанчета пониква за около 10 дни.

Първите гости от защитения вид Къдроглав пеликан бяха забелязани по поречието на река Дунав още през януари, по време на преброяването на водолюбивите птици. Тогава птиците са използвали водата само като място за хранене и почивка.

Едва след разтопяването на ледовете в началото на февруари първите двойки Пеликани са се настанили върху приготвените наклонени платформи и са започнали да строят гнездата си.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати