Калофер отбелязва празника на калоферската дантела

15.08.2013

На големия християнски празник Успение Богородично в Калофер ще отбележат празника на калоферската дантела. Събитието се провежда за 15 пореден път и събира майсторки на финото плетиво от цялата страна. Някои от най-вещите плетачки на дантели ще направят презентация на изкуството за плетене със совалки.

Тържествата за празника на калоферската дантела бяха открити рано сутринта със света литургия в храма „Света Богородица” в града.

Калофер

След това всички жителите и гостите на града могат да проследят отблизо създаването на плетените по автентичната технология дантели.

Майсторството си в автентичния занаят ще демонстрират мъже и жени, които са се разположили в пространството между две от най-старите сгради в Калофер.

На площада между Даскал Ботевото училище, което сега е част от музей Христо Ботев, и сградата, в която се намира информационния център на национален парк Централен Балакан.

В една от залите на кметството в Калофер е подредена и изложба на някой от най-красивите модели на всепризнатата майсторка на плетивото Пенка Опева.

Тази година се навършват 100 години от рождението на талантливата калоферка, която през годините и съумяла да обучи и да предаде любовта си към калоферската дантела на стотици жени и дори някои мъже.

Майсторството си при изработването на калоферска дантела с помощта на совалки и цилиндър ще демонстрира и бившата кметица на клисура – Геца Стоянова, която е една от признатите майстор-плетачки на някои от най-сложните модели.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати