Бели гранули замърсяват плажовете по Южното Черноморие

30.08.2013

Няколко от най-посещаваните плажове по Южното Черноморие са замърсени с бяла, гранулоподобно вещество с неизвестен произход и състав. Засегнати са плажовете в Приморско, къмпинг Корал, Лозенец, къмпинг Оазис, къмпинг Арапя и Китен.

Първите сигнали за замърсяването са подадени още в четвъртък сутринта от почиващи на къмпинг Корал, както и от концесионера на Северния плаж в Приморско.

Южно Черноморие

Веднага на място са пристигнали екипи на Районното инспекция за околна среда и води (РИОСВ), които са взели проби от неизвестното вещество.

Пробите от странните бели гранули са изпратени за изследване, а резултатите ще са готови след около четири дни. Междувременно служители на Регионалана дирекция по опазването на околната среда и водите – Бургас, заедно с колегите им от Лабораторията към изпълнителната агенция по околна среда и водите извършват проверки и по останалите засегнати плажове.

От всички тях ще бъда взети проби от пясъка и водите и ще бъда изпратени за изследване. Сърфисти и други любители на водните спортове разказват, че цели ивици от тези бели топчета продължават да плуват във водите в близост до плажовете.

Експертите предполагат, че е възможно откритите бели гранули да са от химическата тоалетна на кораб. Специфичинта текстура на гранулите, както и миризмата им на петрол кара природозащитниците да се съмняват в официалното обяснение.

Според еколозите тези гранули са вид фиксатор, с който се ограничават петролни разливи в морето. Предстои да се изясни как и защо тези неизвестни вещества са се озовали в български териториални води.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати