Пиячка, обиколки по баровете и България

01.10.2013

Пиячка, обиколки по баровете и България – това е заглавието на документален филм на разследващата журналистка Стейси Дули, който беше излъчен понеделник вечер по BBC 3. Лентата разкрива истината за алкохолната морска ваканция и алкохолен туризъм, на която тълпи британски тийнейджъри се наслаждават всяко лято в курорт Слънчев бряг.

Слънчев бряг

Веднага след излъчването на филма британската преса гръмна с негативни коментари. Според редица авторитетни издания от острова това е „възможно най-лошата реклама за българската туристическа индустрия“.

Младата британска журналистка Дули пристига в Слънчев брят заедно с група млади британци и записва цялото им лятно приключение което, според колегите ѝ не е никаква ваканция, а начин да намериш смъртта си.

Документалния филм разкрива това, за което българските журналисти са направили не един или два репортажа – безкрайни обиколки по барове и заведения по плажа, всеки от които предлага безплатни аперитиви, коктейли в 4-литрови вази и евтин алкохол. Щур купон, тълпи препили младежи и микробуси, които превозват „стадото“ до следващия бар.

За никого не е тайна, че купоните не приключват в заведенията, а продължават и на територията на хотелите. Пияни до козирката британски тийнейджъри тормозят останалите почиващи и вършат в басейните неща, които в собствената си държава вършат само в кревата или тоалетната си.

По презумпция всяка от групите трябва да бъде предвождана от четирима отговорника, които да отговарят за безопасността на останалите и да имат грижата всички да се приберат пияни до безсъзнание, но невредими обратно в хотела.

Филмът на Стейси разкрива, че това далеч не е така. В края на поредната наситена с водка и коктейли вечер, един от отговорниците лежи в алкохолен несвяст, един прави секс в басейна на хотела, а двама се бият помежду си – толкова за безопасността.

Съни бийч

Пред камерата на разследващата журналистка един от организаторите чистосърдечно споделя, че нарочно оставя отговорниците да се държат сякаш не са на работа, а на безплатна почивка. Просто по този начин младежите се чувстват по-свободни и харчат повече пари по заведенията.

Лентата на британската журналистка приключва с интервю с Николай Димитров, който е кмет община Несебър от 2007 година до сега. Разговорът между Дули и Димитров е повече от абсурден и това не се дължи на езикова бариера или лош превод.

След като внимателно изглежда част от заснетия от британската журналистка материал, градоначалникът коментира, че :“ Всички туристи, които почиват на територията на община Несебър, минават през Стария Несебър, за да видят хилядолетната култура“.

Настойчивата британска журналиста не се подлъгва от нелепия опит на градоначалника на общината да измести темата на разговора между тях. Тя поставя резонните въпроси, нима общината не е наясно, че туристите идват заради изключително евтиния алкохол, лесния достъп до наркотици и доста либералните правила в курорта.

Отговорът на Димитров: „Рядко пия алкохол и не знам какви са цените. Не виждам каква връзка има това с днешното интервю“, поставя под сериозно съмнение неговата компетентност.

Заключението на авторката на филма е, че българските власти отлично знаят какво точно става в курортите по българското Черноморие, но това е най-бедната страна в Европейския съюз и всеки гост с парите си е очакван и добре посрещнат тук. И това няма да се промени в близко бъдеще.

Филмът ще бъде излъчен още два пъти тази седмица – в четвъртък и неделя, отново по BBC3.

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати