Хаверим ще огласят Аула Максима с духовна музика

18.10.2013

Българската столица ще бъде домакин на уникално за страната събитие. За първи в път в България ще се организира Фестивал на българската и еврейска духовна музика Хаверим. Хаверим е еврейската дума за приятели.

Фестивалът се посвещава на националните чествания на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Инициатор на културното събитие е фондация "Юлангело".

СУ

Участие в надпяването ще вземе вокалният ансамбъл Света троица с диригент Елиянка Михайлова, който ще представи музикална програма от православни и еврейски песнопения. На сцената в Аулата на СУ Свети Климент Охридски ще се качат и формация Юлангело, с диригент Йосиф Герджиков и вокална формация Дулсе Канто, с диригент Лика Ешкенази.

През съботния ден Фестивалът Хаверим ще гостува в Кюстендил. Църковните хорове ще изнесат концерт в художествена галерия Владимир Димитров – Майстора.

Инициативата се провежда в подкрепа на общата кандидатура на София, Кюстендил, Перник и Благоевград за Европейска столица на културата 2019 година. По-рано днес градовете подадоха общата си апликационна кандидатура за участие в състезанието.

Общата кандидатура на градовете поставя прецедент в съревнованието за Културна столица на Европа. Българската столица е един от градовете кандидати, които са положили най-големи усилия за спечелване на престижния приз и наградата от 1.5 милиона евро.

София първа заложи на обединението на регионите и привлече за каузата си Перник, Благоевград и Кюстендил. Изборът на точно тези три града не е случаен. Благоевград е сред българските градове с най-висок процент младежко население. През последните години градът се развива като иновационен, технологичен и образователен център.

Кюстендил намира своето място в културната коалиция като уникален град-градина, с утвърдени традиции във визуалните и изящните изкуства. А какво да кажем за Перник?

Перник е градът, който през е започнал превръщането на изоставените индустриални обекти в музеи. Градът е кандидатствал в ЮНЕСКО за признаването на пернишките кукери за нематериално културно наследство. Перник е и единственият български град, който членува във Федерацията на европейските карнавални градове.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати