Чудните мостове издълбани от ламя

24.10.2013

В Западните Родопи, в карстовата долина на река Еркюприя се намира един чуден скален феномен известен сред туристите като Скалните мостове. Често можете да чуете жителите на околните села да ги наричат още Чудните мостове издълбани от змей.

Природният феномен се намира в подножието на връх Голям Персенк на 1450 метра надморска височина. Чудните мостове се намират на 35 километра северозападно от Чепеларе и на 80 километра южно от град Пловдив.

Чудните мостове

Геолозите смятат, че в миналото мостовете са били част от пещера, която се е образувала под действието на речните води. Но хилядолетия на ерозия и разрушителното действие на речните води са довели до срутването на пещерите – останали са само мраморните мостове, които стоят величествено изправени в долината на реката.

Жителите на близкото село Забърдо разказват друга история за образуването на Чудните мостове. Преди много години незнайно от къде ламя се заселила в долината на река Еркюприя. Започнала ламята да тормози местните пастири, да краде добитъка им и да унищожава стадата им.

Дълги години страдали хората от тормоза на ламята. Оредели стадата, глад нападнал селяните. И тогава един се сетил как да надхитрят злата напаст. Натоварили жителите на село Забърдо едно магаре с прахан (вид дървесна гъба, която се използва за запалване на огън от огниво). Запалили праханта и изпратили добичето срещу ламята.

Ламята погълната магарето, а с него е праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла в стомаха ѝ. Обезумяла от болки ламята. Търсила спасение във водите на реката, бягала нагоре-надолу из долината, докато намерила малка дупка. Свряла се в нея, туловището ѝ я разширило и там намерила гибелта си.

След години местните открили дупката, която ламята издълбава в предсмъртните си мъки. Тялото на чудовището и дори костите му отдавна били изгнили, а на мястото се издигали огромните Чудни мостове, които били издълбани от ламя.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати