Перник отбелязва Празник на тиквата навръх Хелоуин

30.10.2013

Докато милиони католици по цял свят отбелязват деня на Вси Светии – Хелоуин, в град Перник организират ежегодния Празник на тиквата. Събитието се провежда за седма поредна година и се радва на голям интерес.

Празникът на тиквата в Перник ще бъде официално открит точно в 16 часа на 31 октомври, когато в САЩ откриват Хелоуин. Пред читалището в пернишкия квартал Бела вода ще бъде организирана изложба по случай Деня на тиквата.

Перник отбелязва Празник на тиквата навръх Хелоуин

Авторитетно жури ще оцени тиквите от различни сортове, които ще се състезават в категориите Най-голяма тиква, Най-малка тиква, Тиква с най-оригинална форма и най-атрактивен тиквен фенер.

В рамките на честванията ще се организира етнографска изложба, който ще акцентира върху плетивата на една кука, както и върху гоблени изработени от сръчни деца. Малчуганите от местната детска градина ще представят богата фолклорна програма.

Честванията ще продължат с ароматна кулинарна надпревара, в рамките на която майстори готвачи и любители ще представят своите любими рецепти с тиква. В миналогодишното издание на празника голямата награда беше присъдена на перничанин, който очарова журито с рецепта за мусака от тиква.

Организатори на събитието са пернишкото читалище „Пробуда“ и община Перник. Очаква се за празника да пристигнат и гости и представители на културните институции в село Ярджиловци и град Батановци.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати