Практични съвети за пътуване по празниците

18.12.2013

Статистиката показва, че около 560 000 българи ще стегнат багажа си и ще се отправят на път за Коледа и Нова година. Една част от сънародниците ни ще отидат при роднините си в други български градове. Около 160 000 български граждани ще напуснат границите на страната ни и ще отбележат празниците в чужбина.

Тези от вас, които са пътували по празниците, знаят в какво мъчително и опъващо нервите изпитание на издръжливостта може да се превърне придвижването от една точка до друга, когато още 100 000 души се опитват да направят същото.

Ето няколко практични съвети за тези, които са решили да пътуват по празниците:

Деца в колата

Направете списък

Има толкова много неща, които трябва да направите преди да излезете, и толкова много неща, които да вземете. За това най-добре си направете списък. Списък с подаръци, с документите, с маршрута, с чантите, с уредите, които да проверите дали са изключени преди да излезете и т.н.

Подсигурете се

Добре е предварително да приготвите паспорти, билети, ваучери, пари, резервни ключове и др. важни документи на едно място. Ако решите да пътувате с личния си автомобил трябва да сте сигурни, че с него всичко е наред. Проверете налягането на гумите, акумулатора, нивото на масло, уверете се, че казанчето с течност за чистачки е пълно.

Проверете датата на валидност на застраховката "Гражданска отговорност" и техническия преглед. Добре е да прегледате съдържанието на аптечката и да се сдобиете с комплект вериги за сняг. Заредете автомобилът с повече гориво. Добра идея е да вземете едно-две одеяла, топли дрехи и обувки, резервни батерии, стъргалка за лед, фенерче и зарядно за телефон за кола.

Тръгнете рано

Сигурно сте го чували стотици пъти, но позволете ни да повторим – тръгнете рано, наистина рано. Жертвайте един ден от годишната си отпуска и тръгнете един ден преди очакваното Коледно преселение. Хубаво е да тръгнете в ранните часове на деня, за да избегнете най-натоварения трафик, в случай, че и други са постъпили като вас.

Колкото и рано да тръгнете, просто има неща, които не можете да предвидите – задръствания, катастрофи, пътни ремонти. Ето защо е важно да си приготвите дискове с любимата музика, малко домашни сандвичи и термос с кафе.

Осигурете забавления

Тези от вас, които имат деца, знаят за какво става дума. Погрижете се да осигурите подходящо забавление за децата. Заредете батериите на лаптопи, телефони, таблети и др. мултимедийни устройства. Запишете любимите им детски филмчета и песнички.

Безопасността на децата е на първо място. Проверете детските столчета преди да тръгнете. Осигурете достатъчно лакомства и напитки за пътуването. Ако на вашите деца им прилошава, може да се консултирате с педиатър, който да ви препоръча подходящи медикаменти.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати