Спасените туристи масово отказват да заплащат за спасителни акции

04.02.2014

Служителите на Планинската спасителна служба в Банско алармираха, че туристите и пострадалите в планината категорично отказват да заплатят разходите за проведените спасителни операции и това се превръща в масова практика.

Професионализмът на планинските спасители от ПСС-Банско беше подложен неколкократно на проверка през последните десетина дни. Само през изминалата седмица в два поредни дни екипи на ПСС рискуваха собствения си живот, за да спасят закъсали любители на „фрийрайд“ в улеите под Вихрен в местността Ечмище под платото на връх Тодорка.

Спасители

Въпреки предупрежденията на синоптиците и на дежурните от ПСС за лавинна опасност, туристите масово се отдават на екстремни ски спортове извън обозначените писти и рискуват не само собствения си живот, но и този на спасителните екипи.

Спасителите първо влязоха в лавинооопасната зона, за да вадят закъсали британци. На следващия ден трима гърци закъсаха на почти същото място. Комшиите дори предизвикаха лавина, при която за щастие нямаше пострадали.

Един от последните спасени туристи от ПСС Банско е 36-годишен жител на Унгария, който се загуби при вечерен преход под връх Вихрен. Мъжът тръгнал от хижа Гоце Делчев към хижа Безбог, но се заблудил и сигнализирал на телефон 112.

Спасителите от ПСС Банско и Добринище провели ювелирна спасителна операция при много тежки зимни условия. Верен на поговорката „Няма ненаказано добро“, спасеният унгарец вдигнал страшен скандал, след което си тръгнал без да плати за спасяването си.

Спасителите припомнят, че закупените лифт карти действително служат за застраховка на туристите, но тази застраховка покрива цени, възникнали само в района на ски зоната. Застрахователите не покриват инциденти, които са станали извън обозначените трасета и писти.

Любителите на ските и зимния туризъм, които смятат да карат извън обозначената ски зона, следва да си направят отделна планинска застраховка. Цената на такава застраховка обикновено е около 30 лева на човек на сезон.

В противен случай, при проведена спасителна акция или при злополука, са длъжни да си платят за направените разходи, като това важи не само за Банско, но и за всички останали български курорти.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати