Всеки втори турист в България е нелегален

17.02.2014

Истината за българския туристически бизнес е тревожна. По данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) всеки втори турист в България е нелегален.

С думи прости близо половината от представителите на туристическия бизнес у нас работят в нарушение на законите на държавата ни. Данни за туристите укриват както хотелиерите, така и туроператорите, агентите, превозвачите и дори ресторантьорите.

На море

Каква точно част от туристическия бранш е част от сивия сектор на икономиката е трудно да се прецени, защото липсват както актуални данни, така и достатъчно контрол е мнението на председателя на АБТТА Байко Байков.

По най-песимистични прогнози държавата не получава данък за близо 90 процента от реализираните нощувки в хотелите. Твърдението е на Димо Попов от АБТТА, който посочи за пример в това отношение отчитането на миналогодишните нощувки на българското Черноморие.

При леглова база в българските морски курорти от около 1 милион легла, хотелите са отчели „рекордните“ 4 милиона нощувки, т.е. по четири нощувки в най-натоварения летен месец.

Данните, които различните представители на туристическия бранш у нас предоставят, очевидно не са точни. Това в голяма степен пречи на адекватната статистика и анализ на туристическите тенденции.

По този начин и българската държава не е в състояние адекватно да планира необходимите средства за реклама.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати