Нов граничен пункт с Македония ще увеличи туристите 5 пъти

17.02.2014

Според Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и македонската асоциация за алтернативен туризъм откриването на нов пункт между България и Македония ще доведе до неколкократно повишаване на броя на туристите.

Искането на двете туристически асоциации е да се открие граничен пункт между общините Струмяни и Берово (Македония). По този начин пътят между Македония и българския курорт Банско ще се съкрати от 170 на 80 километра.

Неасфалтиран път

Подобно съкращаване на пътя се очаква да доведе поне пет пъти повече туристи в известния български зимен курорт. Инициативата на двете туристически асоциации беше подкрепена и от Националната агенция за подкрепяне и промотиране на туризма на Македония.

Разходите за изграждане на искания от браншовите организации граничен пункт не са кой знае колко големи. От македонска страна всичко е готово. Остава българската страна да асфалтира пътна отсечка с дължина около 8 километра.

За жалост това няма да стане факт и тази година, защото проектът не е заложен в общинския бюджет на община Струмяни за 2014 година. Освен очевидните ползи за туристическия бранш, разкриването на нова връзка между двете държави ще се отрази благоприятно върху пограничните райони.

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати