Старинна българска сватба и нестинарски танци в Жеравна

22.08.2014

Фестивалът на фолклорната носия Жеравна 2014 ще ви върне със сто години назад в миналото. Фолклорното събитие стартира днес в планинското село и ще продължи до късните часове на неделния ден.

В продължение на три дни архитектурният резерват в местността Добромерица край Жеравна ще се изпълни от хора, облечени във фолклорни носии, свещенически одежди и старинни военни униформи.

Хора в носии

Автентичното облекло от началото на XX век е едно от изискванията на организаторите, които са категорични, че съвременните предмети, аксесоари и удобства ще останат извън пределите на фестивала.

Комендант и професионална охрана ще следят за нарушители, които не се съобразяват със забраната за използване на камери, фотоапарати и мобилни телефони.

Забранено е също внасянето на напитки, храни и други продукти на територията на фестивала. На място ще бъдат разпънати десетки сергии, на които ще се продават мезета, напитки, разни лакомства и др.

Нестинарство

Не са разрешени за използване пластмасови прибори, термоси, салфетки, слънчеви очила и ръчни часовници.

Жеравна 2014 години ще направи скок в историята. Голямата атракция на фестивала ще бъде пресъздаването на старинна традиционна българска сватба, на която двама млади наистина ще се венчаят пред погледите на близките си и всички гости на фестивала.

В късните часове на нощта, когато огньовете изгаснат, върху тлеещите въглени ще танцуват най-добрите български нестинари.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати