Голямо Дряново с Първи национален фестивал на ореха

11.10.2014

На 18-ти октомври в казанлъшкото село Голямо Дряново ще се проведе Първи национален фестивал на ореха.

Голямо Дряново с Първи национален фестивал на ореха

Организатори на събитието са Кметството на селото и местното читалище Зора-1902. Целта на фестивала е да се засвидетелства почит и признание към това забележително растение.

В землището на населеното място се намира най-големият орехов масив в района. През 1965 година пък излиза пощенска марка с най-старото орехово дърво на Балканския полуостров за онези години, което расте не къде да е, а в Голямо Дряново.

И въпреки че 500-годишното популярно дърво вече не е в селото, населеното място ще остане в историята заради внушителните си орехи.

Посетителите на Първия национален фестивал на ореха ще станат част от куп интересни прояви. Събитието ще започне с изложение на вкусни биопродукти, сред които мед, смилянски боб, сирена и различни сортове орехи. Гостите на фестивала също така ще могат да разгледат изложба от орехови ядки.

Докато трае празникът, посетители ще приема и Етнографският музей в Голямо Дряново. Фестивалът ще предложи още разнообразна фолклорна програма, пресъздаване на фолклорни обичаи, свързани с ореха, кукерски игри и др.

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати